Lavrov: Moskva zváži, či obnoví vzťahy so Západom. V zálohe je Čína

Moskva ešte zváži, či bude mať záujem obnoviť vzťahy so Západom, uviedol v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

24.05.2022 00:00
debata (143)

Jeho krajina sa chce ešte intenzívnejšie orientovať na spoluprácu s Čínou, ktorá „neskáče, ako ostatní pískajú,“ povedal Lavrov.

O obsahu prejavu prednesenom na Primakovovej strednej škole informovala agentúra TASS. Vzťahy Ruska a mnohých krajín sa výrazne zhoršili po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá sa začala pred tromi mesiacmi.

„Ak budú chcieť (západné krajiny) niečo navrhnúť, pokiaľ ide o obnovenie vzťahov, budeme vážne zvažovať, či to potrebujeme, alebo nie,“ upozornil Lavrov. „Budeme sa spoliehať iba na seba a na tie krajiny, ktoré preukázali svoju spoľahlivosť a ktoré neskáču tak, ako ostatní pískajú,“ dodal šéf ruskej diplomacie. „Teraz, keď Západ zaujal pozíciu diktátora, budú naše ekonomické väzby s Čínou rásť ešte rýchlejšie,“ povedal.

Zároveň dodal, že rozvíjanie vzťahov s Čínou prinesie nielen finančné prostriedky do ruského štátneho rozpočtu, no je to tiež šanca na rozvíjanie ruského Ďalekého východu a východnej časti Sibíri. Podľa šéfa ruskej diplomacie má totiž Čína k dispozícii informácie a komunikačné technológie, ktoré nie sú o nič horšie ako tie zo Západu.

V prejave k študentom Lavrov vyhlásil, že keď západní politici tvrdia, že Rusko musí byť porazené, tak preukazujú veľmi zlú znalosť histórie. Odsúdil aj „rusofóbne prejavy“, ktoré sú podľa neho znepokojujúce.

Západné krajiny podľa Lavrova zastávajú od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu rusofóbiu. Rusko preto pracuje na nahradení západných tovarov, pričom sa v budúcnosti bude spoliehať iba na spoluprácu s dôveryhodnými krajinami.

Západné krajiny sú totiž podľa Lavrova odhodlané zmeniť pravidlá medzinárodných vzťahov v neprospech Ruska. „Musíme prestať byť závislí na úplne všetkom zo Západu, aby sme zaistili rozvoj kriticky dôležitých sektorov bezpečnosti a ekonomiky a sociálnej sféry našej vlasti,“ uviedol Lavrov.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #Rusko #USA #NATO #vojna na Ukrajine