Moskva pustí ukrajinské lode s potravinami na more. Má ale podmienky

Rusko je pripravené utvoriť koridory pre ukrajinské lode s potravinami, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko. Podmienkou je podľa neho odmínovanie ukrajinských prístavov a uvoľnenie protiruských sankcií, napísal ruskojazyčný server BBC.

25.05.2022 12:35 , aktualizované: 18:36
Mariupoľ Foto:
Zneškodňovanie námorných mín v ukrajinskom prístavnom meste Mariupoľ.
debata (123)

Ukrajinské prístavy v Čiernom mori sú pod blokádou od 24. februára, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, píše agentúra Reuters. V napadnutej krajine je okolo 20 miliónov ton obilia, ktoré Kyjev nemôže kvôli blokáde vyviezť. Dodávky pšenice z Ruska a Ukrajiny pred vojnou predstavovali takmer 30 percent svetového obchodu. Ukrajina je zároveň štvrtý najväčší exportér kukurice a piaty najväčší vývozca pšenice na svete a nemožnosť tieto produkty vyvážať prispieva k narastajúcej globálnej potravinovej kríze.

„Riešenie problémov s potravinami si žiada komplexný prístup, vrátane toho spojeného s ukončením sankčných obmedzení voči ruskému exportu a ruským finančným transakciám. Tiež vyžaduje, aby Ukrajina odmínovala všetky prístavy, kde kotvia lode,“ uviedol Rudenko, podľa ktorého je potom Moskva ochotná sprevádzkovať „humanitárny koridor", teda zaistiť bezpečnú plavbu obchodným lodiam.

Británia hovorí nie

Návrh Ruska v stredu odmietol britský minister obrany Ben Wallace s tým, že Rusko musí urobiť „správu vec“, odísť z Ukrajiny a uvoľniť obilie pre krajiny, ktoré ho potrebujú.

Britský minister uviedol, že „Rusko vlastne ukradlo obilie, keď ho nedovolilo vyviezť z Ukrajiny, a ohrozuje možným hladomorom štáty po celom svete“. Wallace upozornil, že väčšinu obilnín potrebujú krajiny ako Líbya a Jemen.

„Ľudia po celom svete sa spoliehajú, že práve jedlom z tohto obilia sa nasýtia. To obilie je pre každého,“ vysvetľoval Wallace.

„Vyzývam Rusko, aby urobilo správu vec v duchu ľudskosti a dovolilo obilie vyviezť z Ukrajiny. Prestaňte kradnúť obilie,“ vyhlásil britský minister obrany na tlačovej konferencii v Madride. „A nerozprávajte už o sankciách,“ do­dal.

Koridor sľubovali už pri Mariupole

Moskva o humanitárnych koridoroch predtým hovorila v súvislosti s evakuáciou ukrajinských civilistov z ostreľovaných či obliehaných miest ako napríklad prístavu Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny. Pokusy o evakuácii ale neboli vždy úspešné; z neúspechu a porušovania dočasného prímeria sa potom ruská aj ukrajinská vinili navzájom.

obilie, loď Čítajte viac Po chladničkách či práčkach Rusi z Ukrajiny ukradli loď naloženú obilím

Námestník zároveň odmietol správy serveru CNN, že Rusko kradne ukrajinské obilie. CNN o zrejme ukradnutých potravinách informovala tento mesiac dvakrát, a to okrem iného s odkazom na satelitné snímky. O ruskej blokáde ukrajinských prístavov hovoria podľa CNN novo odtajnené informácie amerických spravodajských služieb. Ruská invázia podľa nich v podstate zablokovala všetok vývoz tovaru, čím svet priblížila ku globálnej potravinovej kríze.

Po Dunaji a železnici

Ďalšie problémy môžu nastať v nasledujúcich niekoľkých týždňoch, keď sa do prístavov dostanú nové dodávky za situácie, keď sa tie predchádzajúce nepodarilo vyviezť, povedal stanici BBC ukrajinský podnikateľ a majiteľ prístaviska Andrij Stavnicer. Časť obilia a ďalších potravín Ukrajina teraz exportuje po Dunaji, ktorý tvorí jej juhozápadnú hranicu s Rumunskom a ďalšie po železnici. Ide však len o zlomok vývozu pred vpádom ruských vojsk, uvádza BBC.

Ruské ministerstvo obrany dnes zároveň oznámilo, že prístav Mariupoľ pri Azovskom mori začal opäť po trojmesačnom obliehaní normálne fungovať. Tamojší prístav je „odmínovaný a demilitarizovaný“, uviedol podľa agentúry TASS hovorca ministerstva Igor Konašenkov. BBC poznamenáva, že zamínovaním prístavov sa Ukrajina bráni ruským výsadkárom.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Čierne more #vojna na Ukrajine