Tečie Rusom do topánok? Poslanci zrušili vekové obmedzenie pre službu v armáde

Obidve komory ruského parlamentu dnes schválili zákon na zrušenie horného vekového limitu pre profesionálnu službu v ruskej armáde. Informovala o tom agentúra TASS. Prezident Vladimír Putin dnes zároveň podpísal dekrét, ktorý obyvateľom ukrajinskej Chersonskej a Záporožskej oblasti uľahčí podanie žiadosti o ruské občianstvo.

25.05.2022 14:19 , aktualizované: 18:21
ukrajina Foto:
Telá neznámych mužov, považovaných za ruských vojakov, usporiadané do tvaru písmena Z, symbolu ruskej invázie, ležia neďaleko dediny, ktorú opätovne dobyli ukrajinské sily na predmestí Charkova na Ukrajine.
debata (108)

Príslušníci ruských ozbrojených síl z radov ruských občanov môžu v súčasnosti službu na základe kontraktu s armádou vykonávať vo veku od 18 do 40 rokov, cudzinci od 18 do 30 rokov. Podľa nového zákona, ktorá čaká na Putinov podpis, by v Rusku horný vekový limit prestal platiť úplne.

Rusko 24. februára začalo inváziu na Ukrajine, ktorú ale oficiálne nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“. Agentúra Reuters napísala, že v bojoch ruská armáda zaznamenala významné straty. Moskva o svojich stratách oficiálne informovala len dvakrát, na začiatku a na konci marca, kedy priznala 498, respektíve 1 351 zabitých vojakov. Ukrajina naopak tvrdí, že Rusko v bojoch prišlo o zhruba 30-tisíc vojakov, Británia ruské straty odhadla na 15-tisíc.

heger Čítajte viac Heger: Ak Ukrajina padne, sme ďalší na rade. Kyjev musí vyhrať

Ruské sily od začatia vojny obsadili významnú časť Chersonskej oblasti vrátane oblastnej metropoly Cherson, a do jej čela Moskva dosadila novú, proruskú správu. Nové vedenie v pondelok zaviedlo popri ukrajinskej hrivne aj ruský rubeľ a predtým uviedlo, že Putina požiada o pripojenie oblasti k ruskej federácii. Územné zisky majú ruské jednotky aj v susednej Záporožskej oblasti, a to od Azovského mora na juhu, až po rieku Dneper na severe. Mesto Záporožie je stále v držbe Ukrajincov.

Zjednodušený postup pri žiadaní o ruské občianstvo mali už predtým povolený obyvatelia samozvaných Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Separatistické a proruské útvary sa nachádzajú na východe Ukrajiny.

vojna na Ukrajine, trosky, Boroďanka Čítajte viac 91. deň: Rusi sú už na dostrel kľúčového Severodonecka

Korešpondent ruskojazyčnej verzie BBC pripomína, že Putin aj jeho hovorca Dmitrij Peskov opakovane uisťovali, že cieľom ruskej vojenskej operácie nie je okupácia Ukrajiny. Nový dekrét z Kremľa ale podľa neho naznačuje, že Rusko chce okrem Doneckej a Luhanskej oblasti okupovať najmenej dve ďalšie.

V Záporožskej oblasti už medzitým začali prípravy na vydávanie ruských pasov. Oznámil to Vladimír Rogov, člen rady okupačnej vojensko-civilnej administratívy oblasti, podľa ktorého budú môcť tamojší obyvatelia pasy získať už počas niekoľkých nasledujúcich dní.

Kyjev: Rusko porušuje medzinárodné právo

Tieto plán Moskvy sú podľa ukrajinskej vlády porušením medzinárodného práva a Kremeľ obvinila zo zločineckého správania, napísala agentúra AFP.

„Nezákonné vydávanie pasov… je donebavolajúcim porušením zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj (porušením) noriem a princípov medzinárodného humanitárneho práva,“ uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine