Rusko zvýši minimálnu mzdu, dôchodky a žoldy, nariadil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu oznámil desaťpercentné zvýšenie minimálnej mzdy a penzií v nasledujúcich týždňoch.

25.05.2022 23:35
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin, 25. máj 2022.
debata (37)

Tento krok prichádza v čase, keď ruská ekonomika čelí nebývalej vlne medzinárodných sankcií, vyvolaných inváziou Ruska na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. Putin však odmietol spájanie všetkých ekonomických problémov krajiny s vojnou na Ukrajine. Ako primárny dôvod uviedol cieľ zmierniť dôsledky vysokej inflácie na obyvateľstvo. Medziročná miera inflácie dosiahla v apríli takmer 18 %.

Poukázal pritom na iné krajiny vrátane západných štátov, ktoré podľa neho majú porovnateľnú infláciu ako v Rusku. Tá je však čiastočne dôsledkom práve invázie Ruska na Ukrajinu a z toho vyplývajúceho prudkého rastu cien energií a potravín.

Putin na zasadnutí vlády povedal, že minimálne životné náklady stúpnu od 1. júna o desať percent a minimálna mzda a štátne dôchodky sa zvýšia o desať percent od 1. júla. Tento nárast bude znamenať, že minimálna mzda sa zvýši na približne 240 eur mesačne a priemerný dôchodok na vyše 300 eur, ako napísala ruská tlačová agentúra Interfax.

„Našou kľúčovou a nemennou prioritou je zvýšiť blaho a kvalitu života občanov,“ uviedol Putin na zasadnutí. Priznal, že rok 2022 bude pre ruskú ekonomiku „náročný“.

Vladimir Putin Čítajte viac V kuloároch Kremľa sa údajne diskutuje o Putinovom odchode

Prezident poveril predstaviteľov vlády aj úlohou, aby zvýšili žold ruským vojakom slúžiacim v zahraničí. Príkaz vydal v čase, keď vojna Ruska na Ukrajine, Kremľom nazývaná „špeciálna vojenská operácia“, vstupuje do štvrtého mesiaca.

Podľa analytikov však toto zvýšenie nezabráni prudkému poklesu reálnych príjmov Rusov. Minimálna mzda v Rusku dosahuje v súčasnosti 13 890 rubľov (necelých 235 eur) a starobný dôchodok predstavuje v priemere 18 521 rubľov.

Analytici banky VEB odhadujú, že aj po zvýšení dôchodkov a minimálnej mzdy o 10 % reálne mzdy klesnú tento rok o takmer 6 % a reálny disponibilný príjem o 7,5 %. Ruský minister financií Anton Siluanov uviedol, že opatrenia budú stáť štátny rozpočet v tomto roku približne 600 miliárd rubľov (9,85 miliardy eur) a v roku 2023 zhruba 1 bilión rubľov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin