Čína rozširuje svoj vplyv v Pacifiku, šéf diplomacie zahájil turné po štátoch Tichomoria

Šéf čínskej diplomacie Wang I odštartoval vo štvrtok 10-dňovú cestu po štátoch Tichomoria.

26.05.2022 12:13
Wang I / Jeremiah Manele / Foto:
Vľavo šéf čínskej diplomacie Wang I a minister zahraničných vecí Šalamúnových ostrovov Jeremiah Manele počas tlačového brífingu v metropole Honiara, 26. mája 2022
debata

Peking chce s týmito krajinami uzavrieť rozsiahlu bezpečnostnú a hospodársku dohodu, ktorá by dramaticky rozšírila vplyv Číny v regióne. Hovorca americkej diplomacie Ned Price v stredu vyjadril obavy nad čínskymi plánmi v Pacifiku a varoval, že by Čína mohla pacifické ostrovy využiť vo svoj prospech a destabilizovať región. Austrália na čínsku iniciatívu reagovala vyslaním svojej ministerky zahraničných vecí Penny Wongovej na Fidži. Návšteva má podľa nej demonštrovať dôležitosť, akú Austrália prikladá vzťahom s Fidži a ďalšími krajinami Pacifiku.

Ako prvé navštívil Wang I Šalamúnove ostrovy, s ktorými Peking nedávno uzavrel rozsiahly bezpečnostný pakt. Čínsky minister po príchode na Šalamúnove ostrovy povedal, že Peking bude pre túto ostrovnú krajinu „spoľahlivým a úprimným partnerom“. Vyjadril pritom nádej, že vzťahy medzi Čínou a Šalamúnovými ostrovmi budú vzorom aj pre ostatné tichomorské ostrovné štáty, uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Šalamúnove ostrovy do roku 2019 udržiavali vzťahy s Taiwanom a potom urobili obrat smerom k Číne. V apríli uzavrela táto krajina s Pekingom rozsiahly bezpečnostný pakt, ktorý vzbudil obavy Spojených štátov, Austrálie a Nového Zélandu.

Wang I v rámci svojho prebiehajúceho regionálneho turné navštívi aj Fidži, Kiribati, Samou, Tongu, Vanuatu, Papuu Novú Guineu a Východný Timor. Počas pobytu na Fidži absolvuje rokovanie s predstaviteľmi tichomorských krajín, s ktorými by chce uzavrieť dohodu o spolupráci vo sfére bezpečnosti a ďalších oblastiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Tichomorie #Pacifik