Scholz: Putin vojnu na Ukrajine nevyhrá, nesmie diktovať podmienky prímeria

Ruský prezident Vladimir Putin nevyhrá vojnu na Ukrajine a nebude môcť ani diktovať podmienky mieru. Vo švajčiarskom Davose to vo štvrtok vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz s tým, že šéf Kremľa podľa neho na Ukrajine nesplnil žiaden zo svojich strategických cieľov.

26.05.2022 12:24
Olaf Scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz
debata (42)

„Náš cieľ je absolútne jasný – Putin nesmie vyhrať túto vojnu. A som presvedčený, že ju ani nevyhrá,“ uviedol Scholz na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Dodal, že v súčasnej vojne nejde len o samotnú Ukrajinu, ale aj o celý medzinárodný poriadok. Putin podľa Scholza pri útoku voči Kyjevu podcenil silu skupiny G7, Severoatlantickej aliancie a EÚ. Náklady na Putinov „mocenský aparát“ stúpajú každým dňom, poznamenal.

„Je nutné dať Putinovi jasne najavo, že žiaden nadiktovaný mier nebude,“ povedal Scholz. „Ukrajina a ani my také niečo nebudeme akceptovať,“ dodal. Putin bude podľa neho o mieri rokovať len vtedy, keď pochopí, že obranu Ukrajiny jednoducho nezlomí.

Putin sa chce vrátiť do sveta, v ktorom neplatí právo a podmienky sa v ňom diktujú silou a násilím, čo je zjavný imperializmus, uviedol nemecký spolkový kancelár.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz