Česko a Španielsko zaznamenali nové prípady opičích kiahní

Český Štátny zdravotný ústav (SZÚ) vo štvrtok potvrdil ďalšie tri prípady opičích kiahní v krajine. Celkový počet nakazených sa tak zvýšil na päť. Informoval o tom portál Novinky.cz s tým, že ďalší prípadný výskyt ochorenia bude SZÚ zverejňovať na týždennej báze.

26.05.2022 17:03 , aktualizované: 17:46
debata (2)
Snímka z elektronického mikroskopu zobrazuje... Foto: SITA/AP
Opičie kiahne Snímka z elektronického mikroskopu zobrazuje vírus opičích kiahní, ktorý pozoroval tím z laboratória arbovírusov a oddelenia genomiky a bioinformatiky Zdravotníckeho inštitútu Carlosa III. v Madride.

„Dva nové pozitívne odbery pochádzajú od pacientov z (pražskej) Ústrednej vojenskej nemocnice. Tretiu (vzorku) odoslala na vyšetrenie Fakultná nemocnica Bulovka,“ uviedol SZÚ.

Vírus opičích kiahní podľa expertov spôsobuje väčšinou len mierne príznaky, v ojedinelých prípadoch však môže dôjsť aj k ťažkému priebehu choroby či dokonca k smrti. Sekvenovaním boli potvrdené dve skupiny vírusu. Ide o takzvanú západoafrickú skupinu, ktorá sa vyskytuje najmä v oblasti od západného Kamerunu až po Sierru Leone. Pri virulentnejšej konžskej skupine je riziko úmrtia vyššie. Všetky potvrdené prípady opičích kiahní v Česku spadajú do skupiny vírusov zo západoafrickej skupiny. Konžská skupina nebola u pacientov v Európe doteraz detegovaná.

Španielsko eviduje 84 prípadov

Španielsko zaznamenalo 25 nových prípadov opičích kiahní. Dovedna ich celkovo registruje už 84. Vo štvrtok to oznámilo španielske ministerstvo zdravotníctva. Španielsky rezort zdravotníctva uviedol, že zaznamenal aj 73 osôb s podozrením na toto ochorenie.

Španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová v stredu oznámila, že Španielsko nakúpi vakcíny proti opičím kiahňam v rámci spoločného nákupu EÚ. Madrid potvrdil, že v Španielsku bol zaznamenaný západoafrický kmeň opičích kiahní, ktorý má úmrtnosť na úrovni jedného percenta.

Španielsky rezort zdravotníctva tiež uviedol, že laboratória už všetky pozitívne vzorky opičích kiahní nesekvenujú. Za opičie kiahne považujú všetky pozitívne testy infekcie kiahňami iného ako ľudského pôvodu.

Portugalsko, Spojené kráľovstvo a Španielsko sú v súčasnosti krajinami s najvyšším počtom prípadov opičích kiahní mimo endemických oblastí v strednej a západnej Afrike.

Medzi typické príznaky nákazy týmto ochorením patria vyrážky. Nakazení môžu mať teplotu a pociťovať bolesť hlavy, chrbta a únavu. Inkubačná lehota ochorenia je zvyčajne 6 – 13 dní, no v ojedinelých prípadoch môže byť aj dlhšia.

opičie kiahne Čítajte viac Za covid môže netopier, za kiahne hlodavec. Krčméry: V Sudáne to bola strašná choroba
2 debata chyba
Viac na túto tému: #opičie kiahne