Čaputová si uctila hrdinov odboja

Večer sa usmieval a vychutnával si hudobné predstavenie. Ďalší deň dopoludnia sa zdesený pozeral smrti do očí a šokoval ho výbuch granátu. Od atentátu na Reinharda Heydricha dnes uplynulo presne 80 rokov.

27.05.2022 17:44 , aktualizované: 18:20
výstava  Heydrich gabčík kubiš praha Foto:
Pri príležitosti 80. výročia útoku na Heydricha otvorili výstavu v pražskom Národnom múzeu.
debata (12)

Nacista, ktorý bol na čele hitlerovského Protektorátu Čechy a Morava, sa 26. mája 1942 vybral s manželkou v Prahe na koncert do Valdštejnského paláca. A keď sa 27. mája o 10:35 viezol v kabriolete cez pražskú časť Libeň, československý odboj vstúpil do dejín. Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš spáchali na Heydricha atentát.

Hitlerovský protektor nepodľahol zraneniam na mieste činu, ale lekári mu už život nezachránili. Heydrich zomrel v nemocnici 4. júna.

Pri príležitosti 80. výročia útoku na...
Pri príležitosti 80. výročia útoku na...
+5Pri príležitosti 80. výročia útoku na...

Pri príležitosti 80. výročia atentátu sa v Prahe uskutočnili podujatia súvisiace s touto udalosťou. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila veniec k pamätnej doske výsadkárov Gabčíka a Kubiša. Tá je umiestnená na kostole, kde sa obaja skrývali a v jeho krypte zahynuli.

Výročiu je venovaná výstava v pražskom Národnom múzeu. Má názov Hrdinovia odboja. Čaputová sa zúčastnila na jej otvorení spolu s českým prezidentom Milošom Zemanom.

Výstavu v spolupráci so zmieneným múzeom organizuje Slovenské národné múzeum, Vojenský historický ústav v Bratislave a Múzeum Slovenského národného povstania. Autor námetu je Branislav Panis. V autorskom kolektíve sú Peter Barta, Eduard Belušák, Miloslav Čaplovič, Viera Jurková, Radoslav Ragač, Marian Uhrin, Ondřej Štěpánek, Peter Šumichrast, Jerguš Váry.

Výstava je sprístupnená do 30. októbra tohto roku.

Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Operácia Anthropoid Čítajte viac Operácia Anthropoid: Kat českého národa musel zomrieť

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Operácia Anthropoid #atentát na Heydricha #Zuzana Čaputová