KĽDR urputne bojuje s covidom, počet prípadov za deň klesol pod 100-tisíc

Počet nových prípadov horúčky v Severnej Kórei klesol pod 100-tisíc. To je najmenej za necelé tri týždne, čo krajina prvýkrát potvrdila výskyt choroby COVID-19, uviedla agentúra Reuters.

28.05.2022 06:13
debata (2)

Izolovaná krajina tento mesiac vyhlásila výnimočný stav a zaviedla celoštátne obmedzenia pohybu a zvádza urputný boj s COVIDOM-19. Panujú obavy z nedostatku vakcín, zdravotníckeho vybavenia a tiež potravín.

Oficiálna tlačová agentúra KCNA s odvolaním sa na údaje štátneho centra pre prevenciu mimoriadnych situácií oznámila, že sa objavilo 88 520 nových prípadov horúčky. To je výrazne menej ako pred desiatimi dňami, keď bolo nových prípadov takmer 400 000. Celkový počet pacientov s horúčkou od apríla vzrástol na 3,36 milióna. O žiadnom novom úmrtí KCNA neinformovala. Do piatku zomrelo 69 ľudí. Celkom má krajina 25 miliónov obyvateľov.

Severná Kórea nepotvrdila počet ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní, pretože zrejme nemá prostriedky na testovanie. Odborníci uvádzajú, že oznámené údaje môžu byť podhodnotené a je ťažké posúdiť skutočný rozsah situácie. Južná Kórea a Spojené štáty ponúkli KĽDR pomoc v boji s pandémiou, vrátane vakcín. Pchjongjang ale na ponuku nereagoval.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR