Muž pôvodom z Iránu v Osle zabil dvoch ľudí a 19 zranil

Muža, ktorého zatkli v súvislosti so nočnou streľbou v centre Osla, obvinili z vraždy, pokusu o vraždu a teroristických činov. Vyšetrovatelia podozrivého identifikovali ako 42-ročného nórskeho občana pôvodom z Iránu, ktorý im bol známy, ale nie pre veľké trestné činy. Policajti tiež zhabali dve strelné zbrane.

25.06.2022 05:39 , aktualizované: 14:35
polícia, Oslo, streľba Foto: ,
Polícia pred barom v centre Osla v sobotu 25. júna 2022, kde došlo k hromadnej streľbe.
debata (36)

Polícia prípad vyšetruje ako teroristický čin. Policajný zástupca Christian Hatlo uviedol, že sa okrem iného zameriavajú aj na duševné zdravie páchateľa. Informujú o tom nórske médiá. Útočník pravdepodobne konal bez komplicov a polícia ho zadržala neďaleko miesta činu. Pri streľbe zomreli dvaja ľudia, počet zranených sa vyšplhal na 19.

Útok sa odohral pri gay bare London Pub, ktorý je obľúbený medzi príslušníkmi komunity LGBT (lesieb, gejov, bisexuálov a transgenderových osôb), a v okolitých uliciach.

Motív útoku nie je zatiaľ jasný. V komentároch na twitteri pod policajným oznámením ho ale niektorí ľudia dávajú do súvislosti s homofóbiou. Neskôr počas dňa má Oslom prejsť sprievod za práva komunity LGBT.

Pride zrušili

Nórskou metropolou mal dnes prejsť sprievod za práva komunity LGBT, usporiadatelia ho ale na odporúčanie polície zrušili, uviedla stanica TV2.

Streľba sa odohrala okolo jednej hodiny ráno miestneho času (1:00 SELČ) na troch miestach v bezprostrednej blízkosti, a to pri podniku London Pub, jazzového klubu Herr Nilsen a stánku s rýchlym občerstvením. Polícia dostala prvé upozornenie 14 minút po jednej hodine. Podozrivý bol zadržaný o päť minút neskôr, uviedla agentúra AFP.

Niektorých zo 14 zranených previezli do nemocnice, uviedla polícia. Traja ľudia sú zranení vážne, povedali podľa nórskeho denníka VG policajti novinárom na mieste.

Svedkovia médiám vypovedali, že ľudia v panike utekali z miesta preč, uviedla agentúra APA. Polícia podľa nej uzavrela rozsiahlu oblasť okolo podniku a požiadala očitých svedkov, aby išli do blízkeho hotela. Nad centrom Osla nad ránom krúžili helikoptéry a v meste boli počuť sirény policajných áut, opísala Reuters.

Premiér: Krutý a šokujúci útok

„Vyzeral, že je veľmi odhodlaný, kam mieri. Len čo som pochopila, že je to vážne, dala som sa na útek. Na zemi som videla ležať zakrvaveného muža,“ opísala denníku VG útok svedkyňa. Iný svedok vypovedal, že útočník použil automatickú zbraň. Túto informáciu ale polícia ešte nepotvrdila.

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe na sociálnej sieti Facebook na streľbu reagoval so slovami, že je to „krutý a hlboko šokujúci útok na nevinných ľudí“. Povedal, že hoci motív nie je jasný, streľba vyvolala v LGBTQ komunite strach a smútok. „Stojíme pri vás,“ doplnil.

Kráľ Harald V. tiež vyjadril sústrasť a povedal, že on a nórska kráľovská rodina sú „zhrození“ z nočnej tragickej streľby.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #streľba #Oslo