Demonštrácie proti G7 nelákali, proti NATO protestovali tisíce

Demonštrácie proti summitu skupiny veľkých svetových ekonomík G7 mali výrazne menší počet účastníkov, než sa očakávalo. Namiesto tisícov protestujúcich hovorí polícia skôr o stovkách.

26.06.2022 16:18 , aktualizované: 20:40
nato Foto:
Demonštranti kráčajú s veľkými písmenami s nápisom „Mier“ počas demonštrácie proti NATO pred summitom Aliancie v Madride, v nedeľu 26. júna 2022.
debata (10)

Sobotný protest v Mníchove a tiež dnešná akcia v Garmisch-Partenkirchene, na ktorej účastníci žiadali od lídrov skupiny G7 razantnejšie opatrenia na ochranu klímy, sa skončila pokojne. S odvolaním sa na vyjadrenie polície o tom informovala agentúra DPA.

Polícia spresnila, že zadržala dve osoby – jedna z nich bola neplnoletá, druhou bola žena, ktorú po zadržaní postihla nevoľnosť a omdlela. Organizátori uviedli, že na zhromaždenie prišlo približne 2 000 ľudí, ale polícia ich počet odhadla na asi 800.

Organizátori pôvodne očakávali, že sa akcie zúčastní niekoľko tisíc klimatických aktivistov a odporcov globalizácie.

biden, scholz Čítajte viac V Alpách rokujú najmocnejší sveta. Rusku siahnu na zlato. Zastropujú aj ropu?

Demonštrantov tak na mieste summitu výrazne prečíslila políciou, ktorá na zaistenie bezpečnosti v Garmisch-Partenkirchene nasadila okolo 7 000 spolkových policajtov. V regióne je potom v pohotovosti okolo 18-tisíc policajtov.

Už sobotňajšia demonštrácia v Mníchove, kde sa očakávalo až 20-tisíc odporcov globalizácie, mala podľa polície len asi 4 000 účastníkov. Akcia bola zvolaná na Tereziánsku lúku, kde sa organizuje tradičný pivný festival Oktoberfest. Protest v Mníchove, na ktorý dohliadalo 3000 policajtov, bol pokojný, polícia však zadržala asi desiatku demonštrantov.

Rozpustenie NATO žiadali tisíce

Tisíce ľudí demonštrovali v nedeľu v španielskom meste Madrid, kde sa budúci týždeň uskutoční summit Severoatlantickej aliancie. Požadovali „rozpustenie NATO“ a uzavretie amerických vojenských základní v Španielsku.

Na transparentoch sa objavili nápisy ako napríklad „Nie NATO, nie vojne, za mier“. Účastníci protestného pochodu smerujúceho zo železničnej stanice Atocha na námestie Plaza de Espaňa kritizovali okrem iného zvyšovanie výdavkov na armádu. DPA si všíma, že sa však vôbec nevenovali odsúdeniu ruskej vojny na Ukrajine.

Podľa oficiálnych údajov sa na proteste zhromaždilo okolo 2 200 ľudí, organizátori udávajú 30 000 demonštran­tov. Zhromaždenie, na ktoré dohliadalo množstvo policajtov, prebehlo pokojne. Budúci štvrtok sa mala konať ďalšia demonštrácia odporcov NATO, avšak španielska vláda ju z bezpečnostných dôvodov zakázala. Hovorca rezortu vnútra však poznamenal, že dosiaľ nebola v súvislosti s nadchádzajúcim summitom identifikovaná žiadna bezpečnostná hrozba.

NATO, Jens Stoltenberg Čítajte viac Summit NATO bude pod dohľadom 10-tisíc policajtov. Vyjde na 50 miliónov eur

Počas summitu NATO v dňoch 29. – 30. júna, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia z približne 40 krajín, bude v uliciach španielskej metropoly Madrid nasadených viac než 10 000 príslušníkov ozbrojených zložiek. Členovia Aliancie sa majú zaoberať aj žiadosťou Fínska a Švédska o prijatie do NATO. Obe severské krajiny o členstvo v NATO požiadali v súvislosti s ruskou ofenzívou na Ukrajine.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #summit G7