V Európe bude ešte viac amerických vojakov, Varšava plán víta

Americký prezident Joe Biden na summite Severoatlantickej aliancie v Madride oznámil posilnenie amerických kapacít v Európe kvôli ruskej hrozbe, ktorá sa prejavila inváziou na Ukrajinu začatú pred viac ako štyrmi mesiacmi.

29.06.2022 11:38 , aktualizované: 14:46
debata (65)

Biden ohlásil vyslanie dvoch letiek najmodernejších stíhačiek F-35 do Británie, zvýšenie počtu torpédoborcov v španielskych prístavoch zo štyroch na šesť a vytvorenie nového armádneho veliteľstva v Poľsku. Posilniť sa má aj americká prítomnosť v Rumunsku, a to dodatočnou brigádou o sile 5 000 vojakov, a tiež v Pobaltí, Nemecku a Taliansku.

Tento krok má podľa Bidena prispieť k tomu, aby aliancia bola schopná „odpovedať na hrozby prichádzajúce zo všetkých smerov a vo všetkých oblastiach: na zemi, vo vzduchu a na mori“. NATO je v súčasnosti viac potrebné ako nikdy predtým, zdôraznil šéf Bieleho domu.

Varšava plán víta

Poľsko Bidenov prísľub zriadiť v Poľsku veliteľstvo 5. zboru pozemných síl americkej armády privítalo. „Je to úspech, ktorý vzišiel z dlhých a dôsledných rokovaní týkajúcich sa tejto záležitosti, a zároveň je to tiež veľmi jasný signál, že Američania majú v úmysle zvýšiť, a nie znížiť svoju prítomnosť v Poľsku," uviedol pre Reuters hlavný poradca poľského prezidenta pre zahraničnú politiku Jakub Kumoch.

„Niečo, čo sa mnohým zdalo nemožné, sa dnes stalo faktom… V Poľsku máme STÁLU americkú prítomnosť… Je to tiež jasný signál pre Moskvu,“ napísal námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Americký prezident tiež pripomenul, že Spojené štáty tento rok už vyslali 20 000 vojakov do Európy ako posily v reakcii na agresívne ruské kroky. Upozornil, že ruský prezident Vladimír Putin by si prial „finlandizáciu“ Európy v zmysle posunu európskych krajín k neutralite, ale namiesto toho sa dočkal posilnenia NATO v Európe, a to aj o tradične neutrálne Fínsko a Švédsko.

Lešť armáda vojaci NATO cvičenie Čítajte viac NATO masívne zvýši počet „rýchlych jednotiek“. Profitovať z toho bude aj Slovensko
65 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #americkí vojaci #vojna na Ukrajine