WHO: Zrušenie práva na interrupciu bude mať dôsledky aj mimo USA

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu varovala, že verdikt Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil právo na interrupciu, môže mať negatívne dôsledky aj mimo územia Spojených štátov.

29.06.2022 22:37
Abortion / Interrupcie / Foto: ,
Demonštranka za právo na interrupcie protestuje pred budovou Najvyššieho súdu vo Washingtone, 26. júna 2022
debata (4)

Šéf WHO Thedros Adhanom Ghebreyesus opísal rozhodnutie amerického najvyššieho súdu ako „krok späť“ do minulosti, ktorý doženie ženy k tomu, aby sa obracali na ľudí, ktorí nevedia interrupcie vykonávať bezpečne.

To podľa neho bude viesť k väčšiemu počtu zdravotných komplikácií a úmrtí, a to najmä u žien z najchudobnejších a najviac marginalizovaných spoločenských skupín.

Supreme Court Abortion New York Čítajte viac Koniec interrupcií. Je Amerika krajinou pre ženy?

Americké štáty vedené konzervatívcami nadviazali na zrušenie práva na interrupcie okamžite – až osem z nich zakázalo umelé prerušenie tehotenstva. Jedinou výnimkou, kedy keď bude žena môcť interrupciu podstúpiť, je ohrozenie jej zdravia. Očakáva sa, že v priebehu budúceho týždňa začne zákaz interrupcií platiť aj v ďalších štátoch USA.

„Dúfali sme, že Spojené štáty budú v riešení tejto otázky (globálnym) lídrom,“ uviedol Ghebreyesus, podľa ktorého môže takýto krok zo strany takej vplyvnej krajiny, ako sú USA, posunúť celú problematiku vo svete o „mnoho rokov dozadu“.

Oľga Pietruchová Čítajte viac Zákaz interrupcií v USA: Vitajte v totalitnej krajine Gileád!

„Všetky ženy by mali mať právo rozhodovať o svojom vlastnom tele a zdraví, a bodka,“ vyhlásil šéf WHO. Dodal, že právo na umelé prerušenie tehotenstva neznamená len právo voľby, keďže bezpečná interrupcia predstavuje súčasť zdravotnej starostlivosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #interrupcie