Izraelský premiér Bennett avizoval svoj odchod z politiky

Dosluhujúci izraelský premiér Naftali Bennett sa nebude uchádzať o znovuzvolenie v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia na jeseň tohto roku. V stredu večer to oznámil jeho hovorca, podľa ktorého Bennett po voľbách odíde z politiky, informuje agentúra AFP.

29.06.2022 22:45
Israel Politics Foto: ,
Naftali Bennett.
debata (1)

„Ako predseda vlády som sa usiloval starať sa o všetkých občanov bez ohľadu na to, koho volili,“ vyhlásil Bennett. Dôvody pre svoj avizovaný odchod z politiky neuviedol, konštatuje agentúra DPA.

Bennett bude v rámci dočasnej vlády vedenej súčasným šéfom diplomacie Jairom Lapidom, ktorá bude vládnuť do jesenných volieb, pôsobiť ako jeho zástupca.

Sergej Lavrov Čítajte viac Putin sa ospravedlnil Izraelu za slová Lavrova o tom, že Hitler bol žid

Naftali Bennett, ktorý vedie ideologicky rôznorodú koalíciu zloženú z ôsmich strán od 13. júna 2021, minulý týždeň pripustil, že jeho vláda už nie je ďalej udržateľná. V parlamente totiž už nemá väčšinu. Vládna koalícia následne uviedla, že chce urýchlene schváliť zákon, ktorý umožní nové voľby. Tie by sa mali konať koncom októbra alebo začiatkom novembra.

Záverečné hlasovanie o rozpustení izraelského parlamentu (Knesetu), ktoré bude znamenať už piate parlamentné voľby v krajine za posledné štyri roky, sa má uskutočniť vo štvrtok. Vicepremiér a minister zahraničných vecí Jair Lapid, ktorý sa má stať novým predsedom dočasného kabinetu, by sa tak mohol ujať úradu v piatok ráno.

Olaf Scholz, Naftali Bennett Čítajte viac Izraelský premiér sa snaží vyrokovať mier, bol u Putina: Šance sú malé

Bývalý premiér a súčasný opozičný líder Benjamin Netanjahu a jeho spojenci okrem toho vedú rokovania s cieľom vytvoriť novú vládu ešte v rámci súčasného parlamentu, čím by sa predišlo voľbám.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Naftali Bennett