Covid naberá na sile po celom svete, nárast úmrtí hlásia tri regióny

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom za posledný týždeň vzrástol o 18 percent, pričom celosvetovo pribudlo viac ako 4,1 milióna prípadov, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom agentúra AP.

30.06.2022 13:51
metro, paríž Foto:
Ľudia sa chránia rúškami počas jazdy metrom v Paríži vo štvrtok 30. júna 2022.
debata (8)

Zdravotnícka agentúra OSN v pravidelnej týždennej správe o pandémii napísala, že celosvetový počet úmrtí zostal relatívne podobný ako pred týždňom, približne 8 500. Nárast úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 hlásili v troch regiónoch: na Blízkom východe, v juhovýchodnej Ázii a v Severnej a Latinskej Amerike.

Najväčší týždenný nárast nových prípadov nákazy zaznamenali na Blízkom východe, kde stúpol o 47 percent. Prípady koronavírusovej infekcie vzrástli v Európe a juhovýchodnej Ázii o približne 32 percent a v Severnej a Latinskej Amerike o zhruba 14 percent.

Respirátor Čítajte viac Konzílium pripravilo rady, ako zvládnuť leto bezpečne vzhľadom na covid

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tento týždeň vyhlásil, že nárast počtu prípadov covidu evidujú v 110 krajinách. Väčšinou ho spôsobujú nové omikronové subvarianty BA.4 a BA.5.

„Táto pandémia sa mení, ale ešte sa neskončila,“ povedal Tedros na brífingu. Vyzval krajiny, aby zaočkovali svoje najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva vrátane zdravotníckych pracovníkov a ľudí starších než 60 rokov, pričom dodal, že stovky miliónov ľudí nie sú stále zaočkované a hrozí im vážny priebeh ochorenia a smrť.

Hoci bolo na celom svete podaných už viac ako 1,2 miliardy dávok vakcín proti covidu, priemerná miera zaočkovanosti v chudobných krajinách je podľa šéfa WHO približne 13 percent.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová zdravotnícka organizácia #koronavírus #Covid-19