Rusi strelami Ch-22 zabíjali civilistov v Kremenčuku i Odese (prehľad)

Výber informácií o strelách Ch-22 (pri ruských nočných raketových útokoch strelami Ch-22 v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny zomrelo 18 ľudí).

01.07.2022 12:20
strela Ch-22 Foto:
Ruská strela Ch-22
debata (167)
  • Raketovým motorom poháňaná krídlatá strela s dĺžkou cez 11,6 metra a váhe presahujúcou 5 800 kilogramov má dolet 450 až 600 kilometrov. Tieto rakety boli pritom pôvodne určené na úplne iný účel, než sú útoky na pozemné ciele. Sovietske letectvo ich prvú verziu v 60. rokoch zaradilo do služby ako zbraň pre útoky na americké lietadlové lode. A túto úlohu majú v ruskom arzenáli aj jej modernizované varianty.
  • Nosičom striel Ch-22 sú strategické bombardéry Tu-95 a nadzvukové strategické bombardéry Tu-22.
VIDEO: Moment hrôzy. Priamy dopad rakety na nákupné centrum v Kremenčuku
Video
  • Strela, ktorá dokáže pri útoku letieť aj štvornásobkom rýchlosti zvuku, môže niesť konvenčnú aj jadrovú hlavicu. Tá druhá hrala dôležitú úlohu v taktike navrhnutej na ničenie lietadlových lodí, pretože Američania dokázali účinne rušiť sovietske navádzacie systémy. Atómový výbuch niekde blízko nosiča mal najskôr elektromagnetickým pulzom oslepiť americkú elektroniku a lode potom mala prípadne zničiť strela s konvenčnou hlavicou.
Ruské rakety v pondelok 27. júna 2022 zasiahli...
Na zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku...
+6Na zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku...
  • Podľa dostupných údajov ruské letectvo okrem pôvodnej Ch-22 zaradilo do výzbroje aj zhruba tri desiatky modernizovaných striel označených Ch-32, ktoré sú lepšie prispôsobené útokom na menšie ciele ako radarové stanice, mosty alebo elektrárne. Táto verzia je – podobne ako napríklad americký (omnoho pomalší) Tomahawk – vybavená navádzaním nezávislým na satelitnej navigácii typu GPS alebo GLONASS. Strely Ch-32 boli do služby zaradené v roku 2016, majú dolet až 1000 kilometrov a môžu letieť aj viac ako štvornásobkom rýchlosti zvuku.
kremenčuk Čítajte viac Moskva šokuje. Požiar v Kremenčuku spôsobila „západná“ munícia
  • Strely Ch-22 Rusi použili pri pondelňajšom útoku na nákupné centrum v ukrajinskom Kremenčuku, pri ktorom zomreli dve desiatky ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Podľa velenia ukrajinského letectva má zásah nákupného strediska na svedomí ruský bombardér dlhého doletu Tu-22 M3, ktorý vzlietol z letiska Šajkovka v Kalužskej oblasti a nad Kurskou oblasťou odpálil strely Ch-22.
  • Južné veliteľstvo ukrajinských síl dnes informovalo, že rakety Ch-22 boli vypálené pri ruských nočných raketových útokoch v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny. Jedna z rakiet v dedine Serhijivka v okrese Bilhorod-Dnistrovskyj zasiahla obytný dom, ďalšie dve rakety dopadli v rekreačných oblastiach. Pri útokoch zomrelo 18 ľudí a ďalších viac ako 30 utrpelo zranenie.
Hadí ostrov Čítajte viac 128. deň: Ukrajinci obvinili Rusov, že na Hadí ostrov zhodili fosforové bomby
167 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #rakety Ch-22