Roztržka na obzore. Varšava kritizuje Kyjev: Diplomat bagatelizoval zločiny Banderu

Poľských predstaviteľov pobúrili výroky ukrajinského veľvyslanca v Nemecku Andrija Melnyka, ktorý v rozhovore s nemeckým novinárom bagatelizoval zločiny Stepana Banderu, vodcu ukrajinských nacionalistov z čias druhej svetovej vojny. Dištancovalo sa od neho aj ministerstvo zahraničia v Kyjeve.

01.07.2022 15:44
Andrij Melnyk Foto: ,
Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk
debata (181)

„Bandera nebol masovým vrahom Židov a Poliakov,“ povedal Melnyk v rozhovore s novinárom Tilo Jungom. Neexistujú podľa neho na to dôkazy. Antisemitizmus Banderu a ním vedenej Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) sú súčasťou ruského podania dejín, uviedol Melnyk. Partizáni OUN pritom mali v roku 1943 na svedomí vyháňanie Poliakov z dnešnej západnej Ukrajiny, ktoré neprežili desiatky tisíc ľudí. Vraždili tiež Židov a volyňských Čechov. Melnyk v rozhovore zločiny na Volyni nepoprel, povedal ale, že „také masakre vykonávali aj Poliaci“. Podľa výskumov poľských historikov zomrelo asi 60-tisíc Poliakov a 3 000 Ukrajincov.

Neprijateľné výroky

Námestník šéfa poľskej diplomacie Marcin Przydacz povedal, že „takéto výroky sú neprijateľné“. Minister zahraničia Zbigniew Rau na twitteri napísal, že kvôli Melnykovým výrokom falšujúcim históriu hovoril so svojim ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebou. Poďakoval mu za „rýchlu intervenciu v tejto veci“.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nykolenko uviedol, že „názory Andrija Melnyka, ktoré dal najavo v rozhovore s nemeckým novinárom, sú jeho osobné a nemajú nič spoločné so stanoviskom“ Kyjeva. Dodal, že Ukrajina je presvedčená, že vzťahy medzi ňou a Poľskom sú v súčasnosti na vrchole. Poľsko patrí k hlavným spojencom Ukrajiny čeliacej ruskej agresii. Dodáva jej zbrane, politickú aj humanitárnu podporu, poskytlo útočisko niekoľkým miliónom vojnových utečencov.

Stepan Bandera počas druhej svetovej vojny ako vodca ukrajinských nacionalistov vyhlásil samostatný ukrajinský štát a spoliehal na podporu nemeckého wehrmachtu. Po vojne utiekol do Nemecka, kde ho v roku 1959 zavraždil agent sovietskej tajnej služby KGB.

bandera, stúpenci, pochod, Čítajte viac Armády troch štátov proti banderovcom

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Melnyk vzbudzuje kontroverzie kvôli svojim nediplomatickým výrokom. Po vypuknutí terajšieho rusko-ukrajinského konfliktu otvorene kritizoval politiku vlády Olafa Scholza voči Kyjevu, kancelára označil za „urážlivku“.

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Stepan Bandera #Ukrajina #banderovci