Ukrajina požiadala Turecko, aby zadržalo loď prepravujúcu ukrajinské obilie

Ukrajina požiadala Turecko, aby zadržalo loď Žibek Žoly, plaviacu sa teraz pod ruskou vlajkou a prepravujúcu náklad ukrajinského obilia z Rusmi okupovaného prístavu Berďansk. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinského predstaviteľa a dokument, ktorý Reuters videl.

01.07.2022 17:54
pole traktor polnohospodárstvo tráva obilie Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Predstaviteľ ukrajinského ministerstva zahraničia s odvolaním sa na informácie od ukrajinských námorných úradov uviedol, že spomínaná loď s výtlakom 7 146 ton bola v Berďansku ako prvá naložená nákladom 4 500 ton obilia, ktoré patrí Ukrajine.

Kazašské lodiarstvo, ktoré loď Žibek Žoly prevádzkuje, tvrdí, že preprava obilia z Berďanska do Turecka sa uskutočňuje na žiadosť Ukrajiny, napísala kazašská tlačová agentúra KazTAG. Loď vyplávala s nákladom pšenice 28. júna z Berďanska do Turecka. Majiteľ lode plavidlo prenajal do konca novembra tohto roka ruskej spoločnosti, ktorá má s estónskou firmou obchodujúcou so zrnom a olejom, uzavretý dlhodobý kontrakt na prepravu obilia z Ukrajiny do Turecka.

krym, obilie Čítajte viac Kradnuté ukrajinské obilie končí na Kryme a v Rusku, ukazujú dáta BBC

Kyjev už niekoľko týždňov obviňuje Moskvu z krádeží pšenice v oblastiach okupovaných ruskou armádou na juhu Ukrajiny a z jej nezákonného predaja do zahraničia. Moskva toto obvinenie odmieta.

Ukrajinský prístav Berďansk v Azovskom mori dobyli ruské sily v úvode invázie, ktorá sa začala 24. februára. Nachádza sa v Záporožskej oblasti, ktorú rovnako ako susednú Chersonskú oblasť z veľkej časti okupuje Rusko.

chlieb, múka, obilie Čítajte viac Ukrajina našla spôsob, ako dostať obilie do sveta

Ruská invázia môže podľa expertov spôsobiť celosvetovú potravinovú krízu, pretože Ukrajina nemôže kvôli ruskej blokáde vyvážať úrodu z prístavov, ktoré má stále pod kontrolou. Rusko tvrdí, že nechá ukrajinské lode s potravinami odplávať, ak Ukrajinci odmínujú prístupy k prístavom. To Kyjev odmieta, pretože sa obáva, že ruská armáda zaútočí na ukrajinské čiernomorské pobrežie. Rozhovory ohľadom exportu ukrajinského obilia za účasti Turecka a OSN zatiaľ nepriniesli žiadne výsledky.

Moskva zriadila v Chersonskej a Záporožskej oblasti orgány nazývané „vojenská a civilná správa“, ktoré organizujú rusifikáciu oblastí. Proruské úrady sa pripravujú na anexiu týchto území Ruskom, ako tomu bolo v roku 2014 v prípade ukrajinského polostrova Krym.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine