Žijem si ako Putin a Medvedev, opisuje Navaľnyj pobyt v novej väznici

Dlhé sedenie na tvrdej lavici pod portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina v rámci "výchovných aktivít" alebo šitie na šijacom stroji je teraz bežnou náplňou dňa väzneného ruského kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Opozičník bol minulý mesiac prevezený do trestaneckej kolónie so zvýšenou ostrahou a na Twitteri opísal pomery v novom zariadení.

01.07.2022 19:15
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.
debata (71)

„Žijem si ako Putin a (bývalý premiér a prezident Dmitrij) Medvedev,“ píše Navaľnyj a vysvetľuje, že jeho budovu lemuje šesťmetrový plot, „taký, aký som videl len pri našom skúmaní palácov Putina a Medvedeva“.

„Putin má ministrov, ktorí na neho šesť hodín čakajú, a moji právni zástupcovia musia počkať päť až šesť hodín, aby sa so mnou videli. Mám v budove reproduktor, ktorý hrá skladby ako 'Sláva službe v FSB (ruská tajná služba – pozn.) a myslím si, že to tak má aj Putin,“ žartuje Navaľnyj, podľa ktorého tým podobnosť medzi jeho a Putinovým životom končí.

Tento rok v marci bol Navaľnyj odsúdený na deväťročný trest za podvod a pohŕdanie súdom. Ešte skôr mu justícia vymerala 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Opozičný líder tvrdí, že obvinenia proti nemu sú vykonštruované a majú za cieľ zmariť jeho politické ambície.

64-ročný kritik ruského režimu bol do trestaneckej kolónie IK-6, ktorá sa nachádza zhruba 250 kilometrov východne od Moskvy, prevezený v polovici júna. Agentúra TASS vtedy napísala, že presun do väznice s vyššou ostrahou súvisí s tým, že nadobudol účinnosť vyšší trest za podvod.

Rusko Navaľnyj súd odvolanie Putin vojna uarus Čítajte viac Rusi proti vojne: doma trest, vo svete pohŕdanie

Navaľnyj uvádza, že v trestaneckej kolónii vstáva o šiestej ráno a následne sedem hodín pracuje pri šijacom stroji. Sedí aj po práci, a to na drevenej lavici pod Putinovým portrétom.

„Volá sa to ‚výchovné aktivity‘,“ podotýka opozičník s tým, že rovnakej činnosti sa venuje v sobotu po práci aj v nedeľu, keď má mať voľno. V rámci „oddychu“ potom posledný deň v týždni sedí v miestnosti s drevenou lavicou a Putinovým portrétom desať hodín.

Alexej Navaľnyj Čítajte viac Západ sa nechal ohľadom Ukrajiny vlákať do Putinovej pasce, varuje Navalnyj

Navaľnyj sa predvlani niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Opozičník z otravy obvinil Kremeľ, ten to odmietol a spochybnil aj samotný fakt otravy, potvrdený však západnými expertmi.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj #vojna na Ukrajine