Hlavného podozrivého zo streľby v Kodani poslal súd do psychiatrickej liečebne

Súd v Kodani v pondelok poslal do psychiatrickej liečebne 22-ročného muža, ktorý bol obvinený z toho, že v nedeľu v nákupnom centre zastrelil troch ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu.

04.07.2022 10:39 , aktualizované: 17:24
dánsko streľba kodaň Foto: ,
Smútiaci ľudia pred nákupným centrom, v ktorom došlo ku streľbe v dánskom meste Orestad 3. júla 2022.
debata (14)

Kodanská polícia po dvojhodinovom vypočúvaní podozrivého na Twitteri napísala, že muž bude najmenej 24 dní vo väzbe na uzavretom psychiatrickom oddelení. Väzbu možno následne predĺžiť.

Dánska polícia v pondelok oznámila, že streľba v nákupnom centre zrejme nesúvisela s terorizmom. Páchateľ podľa nej trpel psychickými problémami a obete si vybral náhodne.

Podľa hlavného inšpektora kodanskej polície Sörena Thomassena išlo o muža, ktorý bol v minulosti v starostlivosti odborníkov v oblasti psychiatrie. Bližšie informácie o tejto otázke však odmietol poskytnúť, rovnako ako o možnom motíve páchateľovho konania.

Dánsko, sttreľba Čítajte viac Streľba v kodanskom nákupnom centre si vyžiadala tri obete

Polícia po streľbe zadržala podozrivého, ktorým je občan Dánska. Pri zatknutí mal pri sebe zbraň a muníciu, pričom existujú indície, že sa na svoj čin pripravoval. Polícia pripustila, že mala o tomto mužovi z minulosti isté informácie, avšak len „okrajového“ charakteru.

Dánska televízia TV2 zverejnila zrnitú fotografiu údajného strelca – muža v šortkách, veste a tričku bez rukávov, ktorý v rukách pravdepodobne drží pušku.

Streľba v rušnom nákupnom stredisku Field's v Kodani si v nedeľu popoludní vyžiadala troch mŕtvych a štyroch zranených. O život prišli dvaja tínedžeri – chlapec a dievča vo veku 17 rokov – a 47-ročný ruský občan žijúci v Dánsku.

Strelné zranenia utrpeli dve Dánky vo veku 19 a 40 rokov a dvaja švédski občania: 50-ročný muž a 16-ročná žena. Podľa lekárov sú v kritickom, ale stabilizovanom sta­ve.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Dánsko #Kodaň