Po streľbe na oslavách Dňa nezávislosti v Chicagu je šesť mŕtvych

Po streľbe v sprievode k oslavám Dňa nezávislosti od predmestia Chicaga zostalo najmenej šesť mŕtvych a 24 zranených. S odvolaním sa na miestne úrady to uviedla agentúra Reuters. Polícia oznámila, že stále pátra po podozrivom, ktorý pravdepodobne strieľal zo strechy.

04.07.2022 20:17 , aktualizované: 20:51
streľba, Chicago, Deň nezávislosti Foto: ,
Krvavá škvrna na námestí Port Clinton v Highland Parku po streľbe na prehliadke k Dňu nezávislosti na predmestí Chicaga, pondelok 4. júla 2022.
debata (16)

Sprievod v meste Highland Park sa náhle zastavil, keď sa asi desať minút po jeho začiatku ozvala streľba a stovky ľudí začali hľadať úkryt. Podľa polície je páchateľ stále na úteku. Vyzvala obyvateľov mesta, aby zostali doma. Oslavy Dňa nezávislosti boli v Highland Parku a niekoľkých okolitých mestách pozastavené alebo zrušené.

Polícia opisuje podozrivého ako belocha v bielom alebo modrom tričku vo veku 18 až 20 rokov. Do davu pálil zo strechy a použil pušku, ktorú našli na mieste.

Podľa chicagskej televízie CBS 2 sa ľudia rozbehli po tom, ako počuli niekoľko hlasných rán. „Všetci utekali, schovávali sa a kričali,“ povedala digitálna producentka CBS 2 Elyssa Kaufmanová, ktorá bola v sprievode. Stovky utekajúcich návštevníkov osláv, ktoré sa začali o 10:00 ráno miestneho času (17:00 SELČ), zanechali na mieste stoličky, kočíky, deky a ďalšie osobné veci.

Do sprievodu sa chystala aj Gina Troianiová so svojím synom, keď počula hlasný zvuk, ktorý považovala za ohňostroj – kým nepočula, ako ľudia kričia niečo o strelcovi. „Jednoducho sme začali utekať opačným smerom,“ povedala agentúre AP. Na videu, ktoré Troianiová natočila na svoj telefón, je vidieť, ako sú niektoré deti viditeľne vystrašené hlasným hlukom a bežia na stranu cesty, zatiaľ čo neďaleko húka siréna.

„Bol to jednoducho strašný chaos,“ povedala. "Boli tam ľudia, ktorí sa oddelili od svojich rodín a hľadali ich. Iní jednoducho opustili svoje vozidlá, vzali svoje deti a začali utekať, "dodala.

Debbie Glickmanová, ďalšia obyvateľka Highland Parku, uviedla, že sa so svojimi kolegami chystala odbočiť do hlavnej časti sprievodu, keď videla, ako z miesta utekajú ľudia. „Ľudia kričali: ‚Je tam strelec, je tam strelec, je tam strelec,‘,“ povedala Glickmanová. „Tak sme jednoducho utekali. Jednoducho sme utekali. Dole to vyzeralo ako masový chaos,“ uviedla.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #Chicago