Zosuv ľadovca na vrchu Marmolada má na svedomí druhú obeť z Česka

Zosuv ľadovca v talianskych Dolomitoch má druhú obeť z Česka. Ide o muža, ktorý bol doteraz nezvestný. Podľa spravodajského webu Novinky.cz to v utorok potvrdilo české ministerstvo zahraničných vecí.

05.07.2022 16:58 , aktualizované: 23:51
Punta Rocca / Ľadovec / Príroda / Alpy / Foto: ,
Pohľad z helikoptéry na ľadovec Punta Rocca v talianskych Alpách
debata (1)

Obaja muži boli v horách spolu. Český rezort zahraničných vecí o nich hovoril ako o dvoch kamarátoch. Ďalší ľudia z Česka nie sú nezvestní.

Pri zosuve veľkého kusa ľadovca na vrchu Marmolada, ku ktorému došlo v nedeľu, zahynulo najmenej sedem ľudí a ďalších osem ich je nezvestných. Šanca, že niekoho ešte nájdu živého, je však už malá. Pátranie po nezvestných je podľa záchranárov veľmi komplikované a sťažuje ho aj nepriaznivé počasie.

Do pátrania boli zapojené aj drony a vrtuľníky, ktoré nezvestných hľadajú, pričom majú napríklad zariadenia na zachytenie signálu mobilných telefónov.

Skupina pátračov so špeciálne vycvičenými psami sa chystá na miesto nešťastia v stredu alebo vo štvrtok. Závisí to od počasia, respektíve od toho, či nebudú búrky. Záchranári však upozornili, že vyslobodenie tiel obetí z pod lavíny môže trvať aj celé týždne, ak nie dlhšie, pretože lavínový materiál, ktorý v nedeľu spadol z vrchu hory, medzičasom opäť zamrzol. Na miesto navyše momentálne nie je možné doviesť potrebné vybavenie.

Pôvodne bolo nezvestných 13 osôb. Počas utorka sa tento počet znížil na osem. Zistilo sa totiž, že jeden nezvestný bol v skupine ôsmich zranených. Podarilo sa nájsť aj majiteľov oboch českých áut zaparkovaných neďaleko začiatku výstupu na ľadovec, po ktorých úrady pátrali od pondelka, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Primátor mesta Canizei v utorok zakázal vstup na celú horu Marmolda, pretože napriek nedeľnej tragédii na vrchol stále vystupovali turisti a zvedavci. Uzávera hory je časovo neobmedzená.

Taliansko Alpy Marmolada vrch ľadovec Čítajte viac Po zosuve ľadovca v talianskych Alpách zostalo niekoľko obetí a zranených. Patrájú aj po štyroch Čechoch

Lavína sa v nedeľu spustila z vrchu Marmolada, ktorý je so svojou výškou presahujúcou 3 300 metrov najvyšším vrchom Dolomitov. Masa odtrhnutého ľadovca bola 200 metrov široká, 80 metrov dlhá a 60 metrov hrubá. Spolu s ňou sa dolu svahom zosunuli aj kusy skál. Najvyšší predstaviteľ Tridentskej autonómnej provincie Maurizio Fugatti uviedol, že masa sa rútila dolu svahom rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu.

Väčšinu územia Talianska zasiahla skorá vlna horúčav, ktorá podľa odborníkov sťažila možnosť predpovedať zosuvy ľadovcov, ktorých stav bol donedávna považovaný za stabilný. Nedeľňajšiu tragédiu spojil s environmentálnymi faktormi i taliansky premiér Mario Draghi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Alpy #horolezci