Lavrov vyzval svet, aby chránil medzinárodné právo

Svet sa vyvíja komplikovaným spôsobom, a všetky krajiny by sa preto mali snažiť chrániť medzinárodné právo, vyhlásil v stredu ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý navštívil Hanoj pred odletom na rokovanie šéfov diplomacií skupiny G-20.

06.07.2022 08:17
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (123)

Lavrov nabádal k ochrane medzinárodného práva v čase, keď z porušovania tohto práva Západ viní Rusko, ktoré napadlo Ukrajinu. Do Vietnamu šéf ruskej diplomacie prišiel na pozvanie svojho rezortného kolegu Bui Thanh Sona v čase, keď si krajiny pripomínajú desať rokov od uzavretia vzájomného strategického partnerstva.

„Vietnam je v ASEAN (Združenie národov juhovýchodnej Ázie) kľúčovým partnerom Ruska a vzťahy našich krajín sú založené na histórii a ich spoločnom úsilí o spravodlivosť,“ povedal Lavrov.

Vietnam, ktorý s Ruskom viažu vzťahy z čias Sovietskeho zväzu, súčasnú ruskú vojnu proti Ukrajine neodsúdil. Ministri zahraničných vecí skupiny G-20 budú tento týždeň rokovať na indonézskom Bali.

Zastúpená bude aj Čína. Námestník jej ministra zahraničných vecí Ma Čao-sü povedal, že Čína je pripravená prehĺbiť spoluprácu s Ruskom v rámci širšieho rámca vrátane zoskupenia G-20. Ma to povedal na rokovaní s ruským veľvyslancom v Pekingu. Podľa čínskeho predstaviteľa chce Čína posilniť strategickú spoluprácu s Ruskom a rozšíriť spoluprácu v rôznych oblastiach.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov pre BBC: Rusko nie je neviniatko. Nehanbíme sa ukázať, akí sme
123 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #medzinárodné právo