Protesty v Skopje si vyžiadali desiatky zranených policajtov

Štyridsaťsedem policajtov utrpelo v Skopje zranenia počas utorkových protestov proti návrhu vlády Severného Macedónska ukončiť spory s Bulharskom o blokovaní prístupových rokovaní tejto balkánskej krajiny a Európskej únie.

06.07.2022 15:20
Macedónsko protesty policajti Foto: ,
Policajti bránia vstup do budovy parlamentu počas protestu v Skopje v Severnom Macedónsku 5. júla 2022.
debata

Zadržaných bolo 11 demonštrantov. V stredu o tom s odvolaním sa na políciu informovala tamojšia tlačová agentúra Makfax.

Na protest vyzvala hlavná opozičná strana VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty). Tá predmetný návrh odmietla s tým, že uprednostňuje bulharské požiadavky, ktoré spochybňujú názory rozšírené v Severnom Macedónsku o jeho dejinách, jazyku, identite a kultúrnom dedičstve.

Prívrženci VMRO-DPMNE na protestnom zhromaždení na policajtov útočili kameňmi, železnými predmetmi, zápalnými bombami a pyrotechnikou, približuje agentúra DPA. Počas pochodu cez Skopje účastníci protestu podľa mediálnych správ údajne poškodili budovy parlamentu, vlády a ministerstva zahraničných vecí.

Demonštranti protestujú pred budovou parlamentu... Foto: TASR/AP, Boris Grdanoski
Macedónsko protesty Demonštranti protestujú pred budovou parlamentu v Skopje v Severnom Macedónsku 5. júla 2022.

Nový plán na odblokovanie začiatku prístupových rokovaní Severného Macedónska s EÚ predložilo Francúzsko. V rámci tohto plánu musí Skopje splniť požiadavky Bulharska, týkajúce sa dlhodobých historických a jazykových sporov v súvislosti s bulharskou národnostnou menšinou žijúcou v Severnom Macedónsku. Ide napríklad o požiadavku, aby krajina vo svojej ústave uznala existenciu zhruba 3500-člennej bulharskej minority.

Bulharsko ako člen EÚ má právomoc zablokovať žiadosť svojho suseda na vstup do EÚ. Bulharskí poslanci však 24. júna po viac ako dvoch rokoch blokovania zrušili veto na rokovania EÚ so Severným Macedónskom výmenou za záruky, že Skopje splní požiadavky Sofie. Návrh, ktorý už podporili severomacedónsky prezident Stevo Pendarovski aj vláda, si teraz vyžaduje podporu parlamentu.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #protesty #Macedónsko #Severné Macedónsko