Medvedev: Nápad trestať krajinu s najväčším jadrovým arzenálom je absurdný, ohrozuje to ľudstvo

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v stredu varoval svet pred snahou postaviť Rusko pred tribunál za jeho inváziu na Ukrajine. Myšlienka trestať krajinu s jedným z najväčších jadrových potenciálov je absurdná a predstavuje hrozbu pre existenciu ľudstva, napísal na sociálnej sieti Telegram súčasný podpredseda ruskej bezpečnostnej rady, ktorý v minulosti pôsobil tiež ako premiér.

06.07.2022 20:32
debata (101)

Zo snahy postaviť Moskvu pred medzinárodné súdy obvinil Spojené štáty, ktoré viní z vedenia mnohých krvavých vojen, zabitia miliónov ľudí, za čo podľa neho nikdy nečelili trestu.

„Počet obetí zločineckej politiky USA je dnes porovnateľný s počtom obetí režimu (nacistického vodcu Adolfa) Hitlera,“ tvrdí Medvedev.

Medvedev v rokoch 2008 až 2012 bol ruským prezidentom a prezentoval sa ako reformátor, ktorý chcel zlepšiť vzťahy so Západom. Od 24. februára, keď Rusko začalo vojenskú agresiu na Ukrajine, sa však Medvedev prejavuje ako hlučný zástanca tvrdej línie, poznamenala agentúra Reuters. Napríklad minulý mesiac na sociálnej sieti napísal, že všetci tí, ktorí podľa neho nenávidia Rusko, sú „zdegenerovaní“. „Kým budem nažive, urobím všetko pre to, aby zmizli,“ povedal.

Rusko čelí obvineniam z porušovania medzinárodného humanitárneho práva a páchania vojnových zločinov kvôli útokom na civilistov na Ukrajine. Moskva ale napriek množiacim sa svedectvám a faktom popiera, že by na civilistov útočila. Americký prezident Joe Biden už skôr označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca.

Moskva inváziu nazýva „zvláštnou vojenskou operáciou“ a zdôvodnila ju potrebou odzbrojiť a „denacifikovať“ svojho suseda. Kyjev hovorí o bezdôvodnej a neopodstatnenej vojenskej agresii a opakuje, že pre Rusko nikdy nepredstavoval hrozbu.

Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala najvážnejšiu krízu vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom od kubánskej krízy v roku 1962, keď sa mnoho ľudí obávalo, že svet stojí na pokraji jadrovej vojny, poznamenal Reuters. Spojené štáty a Rusko majú v súčasnosti spolu vo svojich arzenáloch vyše 90 percent všetkých jadrových zbraní na svete.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jadrové zbrane #jadrová vojna #vojna na Ukrajine