Johnson vyviedol Britániu z EÚ, bol aj ministrom zahraničia a starostom Londýna

Vizitka britského premiéra Borisa Johnsona (58), ktorý podľa britských médií oznámi rezignáciu.

07.07.2022 11:50
Boris Johnson Foto: ,
Boris Johnson
debata (9)
  • Johnson sa britským premiérom stal 24. júla 2019, deň potom, čo bol zvolený na čelo Konzervatívnej strany. Vo funkcii vystriedal Theresu Mayovú, ktorá neuspela s vyjednávaním o podmienkach odchodu Británie z EÚ, tzv. brexitu.
  • Johnson po svojom zvolení premiérom mnohokrát zopakoval, že uskutoční brexit do 31. októbra 2019 „stoj čo stoj.“ Od leta síce vyrokoval s Bruselom zmenu podmienok v dohode o brexite, nedokázal si však včas zaistiť súhlas parlamentu, a musel preto úniu požiadať o odklad termínu vystúpenia. Patovú situáciu sa nakoniec rozhodol riešiť predčasnými voľbami, podobne ako to urobila aj jeho predchodkyňa Mayová. Vo voľbách v decembri 2019 získali konzervatívci absolútnu väčšinu v parlamente. Na konci januára 2020 Británia opustila po 47 rokoch Európsku úniu.
  • Johnsonovo pôsobenie na čele britskej vlády sprevádza rad afér. K tým hlavným patria kauzy okolo porušovania protiepidemických opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou covidu-19.
  • Johnson bol v roku 2016 jednou z tvárí referenda, v ktorom sa Briti vyslovili za odchod z EÚ. Po referende sa v júli 2016 stal ministrom zahraničia. Patril aj k hlavným favoritom na post šéfa Konzervatívnej strany a teda aj na post britského premiéra. Oznámil však, že sa o tieto miesta uchádzať nebude. V júni 2017, po tom, čo britskí konzervatívci prišli v predčasných parlamentných voľbách o vládnu väčšinu, vraj Johnsona päť ministrov požiadalo, aby Mayovú nahradil na čele vlády, čo odmietol.
Britský premiér Boris Johnson
Figurína britského premiéra Borisa Johnsona v...
+16Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
  • Alexander Boris de Pfeffel Johnson sa narodil 19. júna 1964 v New Yorku v bohatej rodine. Jeho otec bol poslancom za konzervatívcov a pracoval v Európskej komisii či vo Svetovej banke. Johnson, o ktorom médiá píšu často len ako o „Borisovi“, vzdelanie získal v Británii. Vyštudoval na prominentnej súkromnej škole Eton a na univerzite v Oxforde.
  • Kariéru začal ako novinár. Podľa agentúry AFP a britskej tlače ho z prvého zamestnania v londýnskych Timesoch vyhodili za vymyslené citáty oxfordského historika Colina Lucasa. Tie mali podporiť špekulácie ohľadom gaskonského šľachtica Piersa Gavestona, ktorému bol pripísaný homosexuálny vzťah s britským kráľom Eduardom II. Johnson potom začal pracovať v denníku The Daily Telegraph a stal sa dopisovateľom v Bruseli. Jeho vtedajšie spravodajstvo sa podľa britských médií občas tiež trochu rozchádzalo s realitou.
  • Ako novinár sa preslávil kontroverznými komentármi, euroskeptickými postojmi alebo podporou vojny v Iraku. Neskôr sa stal šéfredaktorom konzervatívneho magazínu The Spectator.
  • V roku 2001 bol Johnson zvolený do parlamentu, v máji 2008 ho zvolili za starostu Londýna a svoju funkciu tesne obhájil aj v roku 2012, kedy Londýn organizoval olympijské hry.
  • Náruživý cyklista Johnson je autorom mnohých kníh, ale aj škandálnych výrokov. Kritiku napríklad zožal za tvrdenie, že „Napoleon, Hitler, skúšali to rôzni ľudia a vždy to skončilo tragicky… EÚ sa snaží robiť to isté, aj keď odlišnými metódami.“ Vo svojich výrokoch nešetrí ani seba: „Pod mojou starostlivo udržiavanou fasádou ukecaného šaša sa neskrýva nič iné ako ukecaný šašo.“
  • Johnson sa vlani v máji oženil, jeho manželkou sa stala bývalá hovorkyňa Konzervatívnej strany Carrie Symondsová. Vlani v decembri sa im narodila dcéra, pár spolu už má syna, ktorý sa narodil v máji 2020. Johnson bol predtým už dvakrát ženatý a odmieta uviesť, koľko potomkov splodil. So svojou druhou ženou, právničkou Marinou Wheelerovou, má štyri deti.
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson