Nemecko Ukrajine obrnené transportéry nedodá, nemôžeme drancovať Bundeswehr

Nemecká sociálnodemokratická ministerka obrany Christine Lambrechtová vo štvrtok odmietla možnosť, že by Nemecko dodalo Ukrajine 200 obrnených transportérov Fuchs, ako to žiada konzervatívny blok CDU/CSU. Zdôvodnila to tým, že nemôže "drancovať" zdroje vlastnej armády.

07.07.2022 15:54
Christine Lambrechtová Foto: ,
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová.
debata (37)

„Podporujeme Ukrajinu všetkými možnými a zodpovednými spôsobmi. Musíme však zaručiť aj obranyschopnosť Nemecka,“ povedala Lambrechtová pre DPA. „Je nezodpovedné drancovať Bundeswehr a ignorovať odporúčania generálneho inšpektora, a to najmä v týchto časoch,“ uviedla Lambrechtová.

Generálny inšpektor Bundeswehru a zároveň najvyššie postavený príslušník nemeckých ozbrojených síl Eberhard Zorn povedal, že armáda si v tejto chvíli nemôže dovoliť plytvať svojimi obrnenými transportérmi typu Fuchs, pripomína DPA.

Nemecko, Ukrajina, Gepard Čítajte viac Gepardy i Stingery. Nemci zverejnili zoznam zbraní poskytnutých Ukrajine

Kancelár ohlásil ďalšie dodávky zbraní, Fuchs nespomenul

Len deň pred vyhlásením ministerky obrany oznámil kancelár Olaf Scholz ďalšie dodávky zbraní pre Kyjev. Uskutočniť by sa mali v nasledujúcich týždňoch v rámci takzvanej reťazovej výmeny s viacerými partnerskými krajinami. Podrobnosti o type zbraní Scholz neuviedol, informovala agentúra DPA.

Reťazová výmena znamená, že Nemecko spojencom nahradí sovietsku techniku, ktorú tieto krajiny prenechajú Ukrajine. Zbrane sovietskej výroby sa ukrajinským vojakom ovládajú ľahšie ako západné vybavenie, ktoré je pre nich nové.

Olaf Scholz Čítajte viac Nemecko je pripravené podporovať Slovensko pri zabezpečení jeho vzdušného priestoru

O dodávkach zbraní Ukrajine rokovalo Nemecko s viacerými krajinami vrátane Česka, Grécka, Poľska či Slovinska, pripomína DPA. „Minuli sme veľa energie na to, aby to bolo,“ tvrdil Scholz v prejave v Spolkovom sneme. Realizácia dodávok bude podľa neho nasledovať v ďalších týždňoch.

Scholz sa nevyjadril k požiadavke opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU, aby Nemecko bez sprostredkovateľov dodalo priamo Ukrajine 200 bojových vozidiel pechoty Fuchs.

Váhaví Nemci

Nemecko čelilo tvrdej kritike od niektorých spojencov, ktorí považujú nemeckú podporu Ukrajiny za príliš váhavú. Berlín spočiatku dodával len obranné zbrane, nakoniec sa rozhodol pre dodávky ťažkej techniky a ohlásil, že Kyjevu poskytne okrem iného samohybné protiletecké systémy Gepard. Ukrajina už dostala tiež sedem samohybných húfníc PzH 2000.

Scholz v prejave pred nemeckými poslancami opäť sľúbil poskytnúť Ukrajine dlhodobé bezpečnostné záruky, nie však v zmysle automatickej vojenskej pomoci v prípade napadnutia. O tom, ako by takéto garancie mohli konkrétne vyzerať, sa v súčasnosti rokuje s ďalšími štátmi a s Ukrajinou, uviedol sociálnodemokra­tický politik.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine