165. deň: Vojna na Ukrajine vstupuje do nového štádia, tvrdia Briti

Najťažšie boje na Ukrajine sa presúvajú na 350 km široký front medzi Záporožím a Chersonom. Volodymyr Zelenskyj pochválil svojich vojakov za úspešné odrážanie útokov.

07.08.2022 07:00 , aktualizované: 18:26
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Dmitrij... Foto: ,
Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady, predseda strany Zjednotené Rusko a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev (druhý zľava) počas návštevy vojenskej posádky v Orenburskej oblasti na juhozápade Ruska v piatok 5. augusta 2022.
debata (659)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 165. deň
  • Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu 3676 ľudí z Ukrajiny
  • Ukrajinská prokuratúra vyšetruje už takmer 26-tisíc podozrení z vojnových zločinov

VIDEO: Takto vyzbrojujú ruské vrtuľníky pred bojovou akciou.

Video

18:26 Irán v nedeľu odmietol tvrdenia, že jeho družicu na diaľkový prieskum Zeme, ktorú vynesie na obežnú dráhu ruská raketa, bude využívať Moskva v rámci vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránsku družicu Chajjám vynesie na obežnú dráhu Zeme raketa Sojuz-2.1b, ktorá odštartuje v utorok 9. augusta z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Oznámenie o spolupráci pri vynesení iránskeho satelitu bolo zverejnené po júlovej návšteve šéfa Kremľa Vladimira Putina v Teheráne.

Americký denník The Washington Post vo štvrtok napísal, že iránsky prieskumný satelit bude prvých „niekoľko mesiacov alebo aj dlhšie“ využívať Rusko. Až potom ho údajne odovzdá pod kontrolu Teheránu.

Iránska družica by podľa denníka The Washington Post mala posilniť kapacity ruskej armády pri monitorovaní vojenských cieľov v rámci vojny na Ukrajine. Denník sa pritom odvolal na vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov západných tajných služieb. Irán pravdivosť týchto tvrdení poprel.

17:37 Ukrajinská prokuratúra už vyšetruje takmer 26.000 prípadov podozrenia z vojnových zločinov spáchaných od začiatku ruskej invázie z 24. februára, v súvislosti s ktorými zároveň už obvinila 135 osôb. Agentúre Reuters to v nedeľu povedal Jurij Bilousov, šéf oddelenia ukrajinskej generálnej prokuratúry, ktoré sa zaoberá vojnovými zločinmi.

Približne 15 z týchto obvinených osôb je podľa jeho slov vo väzbe na Ukrajine, zatiaľ čo zvyšných 120 je stále na slobode. Bilousov dodal, že súdom už bolo predložených 13 prípadov a padlo dovedna sedem verdiktov.

Na Ukrajine odsúdili 23. mája za schápanie vojnových zločinov vôbec prvého ruského vojaka; len 21-ročného Vadima Šišimarina. Pôvodne doživotný trest – za zabitie neozbrojeného civilistu – mu koncom júla súd zmiernil na 15-ročné väzenie.

„Niekedy sa nás pýtajú prečo súdime takých… nízko postavených príslušníkov (ruskej) armády. Je to len pre to, že tu fyzicky sú… Ak by tu fyzicky boli generáli a my by sme boli schopní ich zajať, určite by sme súdili generálov,“ dodal v tejto súvislosti Bilousov.

16:23 Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) si plne stojí za svojou štvrtkovou správou, podľa ktorej bojová stratégia Ukrajincov ohrozuje životy civilistov. Proti dokumentu, ktorý okrem iného Ukrajinu obvinil z porušovania medzinárodných práv, sa ohradili ukrajinskí činitelia na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Organizácia sa v e-maile zaslanom agentúre Reuters však ospravedlnila za „rozrušenie a hnev“, ktoré spôsobila.

AI v správe uviedla, že od apríla do júla strávili jej pracovníci niekoľko týždňov vyšetrovaním ruských úderov v ukrajinských mestách. Z vyšetrovania vyplynulo, že ukrajinské sily v niektorých prípadoch vykonávali údery z obytných oblastí a že v uvedených regiónoch rozmiestňovali jednotky do civilných budov. Zároveň podľa správy nenašla AI dôkazy o tom, že by ukrajinská armáda požiadala civilistov o evakuáciu z priľahlých budov alebo im pri nej pomáhala.

15:07 Jeden pracovník Záporožskej jadrovej elektrárne bol zranený, keď miesto v sobotu večer ostreľovala raketami ruská armáda. Dnes o tom informovala ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom. Podľa denníka Ukrajinska pravda sa to stalo pri ostreľovaní mesta Enerhodar, na ktorého okraji sa najväčšia jadrová elektráreň v Európe nachádza.

Enerhoatom na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že pri útoku bolo zasiahnuté skladisko, kde je uložených 174 kontajnerov s vyhoretým jadrovým palivom. Podľa Enerhoatomu boli poškodené tri senzory na sledovanie radiácie okolo areálu elektrárne.

„V dôsledku toho nie je možná včasná detekcia a reakcia v prípade zhoršenia radiačnej situácie alebo úniku radiácie z kontajnerov s vyhoretým jadrovým palivom,“ uviedla spoločnosť. Dodala, že zamestnanca zranil šrapnel a že bol prevezený do nemocnice.

14:33 Pápež František privítal v nedeľu počas tradičnej modlitby Anjel Pána vyplávanie prvých lodí naložených obilím z prístavov na Ukrajine. „Tento krok ukazuje, že je možné viesť dialóg a dosiahnuť konkrétne výsledky v prospech všetkých,“ uviedol. TASR správu prevzala z agentúry APA.

„Preto je táto udalosť aj znakom nádeje a ja úprimne dúfam, že touto cestou boje ukončíme a dosiahneme spravodlivý a trvalý mier,“ dodal pápež.

12:21 Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu prepustilo už šesť svojich vysokopostavených vojenských veliteľov, vyplýva z najnovšej pravidelnej správy britského ministerstva obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá o tom informovala v nedeľu.

Ruskému vojenskému vedeniu sa podľa správy založenej na informáciách britských tajných služieb stali osudnými slabé výkony ozbrojených síl počas invázie.

Velenie ruskej invázie na Ukrajine dostal v apríli do rúk generál Alexander Dvornikov, v júni ho však Moskva podľa analytikov zrejme vymenila, píše DPA. Nahradiť ho mal generálplukovník Gennadij Židko.

Okrem zmien na najvyšších veliteľských postoch prišlo najmenej desať ruských generálov aj o život na bojisku na Ukrajine, upozorňuje britský rezort obrany. Tieto udalosti zrejme viedli k taktickým a operatívnym problémom Ruska v útočnej vojne.

10:10 Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti na Ukrajine Vitalij Hura po sobotňajšom pokuse o atentát na jeho osobu zomrel. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala v nedeľu.

Hura bol námestníkom šéfa ruskej okupačnej správy v meste Nova Kachovka a „podľahol svojim zraneniam“, napísala na sociálnej sieti Telegram miestna predstaviteľka Katerina Gubarevová.

Na Huru zaútočili v sobotu ráno v jeho dome a spôsobili mu ťažké strelné zranenia, v dôsledku ktorých bol v kritickom stave, povedal zdroj z Ruskom podporovanej správy agentúre TASS.

Nova Kachovka sa nachádza približne 80 kilometrov východne od mesta Cherson, pripomína AFP. Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine bolo zaznamenaných už niekoľko pokusov o atentát na Moskvou dosadených predstaviteľov ukrajinských oblastí.

9:53 Hraničnými priechodmi prešlo na Slovensko v sobotu z Ukrajiny 3676 osôb. Z toho bolo 787 mužov, 1972 žien a 917 detí. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu počas soboty 3464 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

„Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo desať policajtov, 11 hasičov, 76 colníkov, 83 vojakov, sedem dobrovoľníkov, desať príslušníkov zahraničných zložiek a šesť zamestnancov migračného úradu,“ priblížila Eliášová.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine, je 674 392. Zo Slovenska na Ukrajinu odišlo od začiatku vojny 433 315 osôb.

9:36 Z ukrajinských čiernomorských prístavov dnes postupne vyplávali ďalšie štyri lode, ktoré vezú takmer 170-tisíc ton obilia. Na twitteri o tom informoval minister dopravy Oleksandr Kubrakov. Deje sa tak na základe dohody o odblokovaní ukrajinských prístavov, ktorú v júli uzavrela Ukrajina, Rusko, Turecko a OSN.

Na cestu cez Čierne more vyplávali nákladné lode Mustafa Necati, Star Helena, Glory a Riva Wind, uviedol Kubrakov.

V sobotu prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala koncom februára, do ukrajinských vôd vplávala loď plávajúca pod cudzou vlajkou. Kubrakov na facebooku napísal, že Ukrajinci robia všetko pre to, aby mohli prijímať a odbavovať viac lodí. Plánujú, že počas dvoch týždňov by mohli počas jedného dňa odbaviť tri až päť plavidiel.

8:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom videopríhovore zverejnenom v noci na nedeľu pochválil armádu za úspešné odrážanie útokov ruských jednotiek. Zároveň vyzdvihol kľúčovú úlohu, ktorú vo vojne zohrávajú zbrane dodané západnými krajinami, uviedli agentúry AFP a DPA.

Zelenskyj uviedol, že ukrajinské jednotky „zaznamenali dôležité výsledky v ničení logistiky ruskej armády“. Dodal, že každý útok na sklady munície či veliteľské stanovištia nepriateľa „zachraňuje životy nás všetkých, ukrajinských vojakov a civilistov“.

Ukrajinský prezident v príhovore poďakoval Spojeným štátom, ktoré nedávno oznámili, že Kyjevu poskytnú ďalšie zbraní v hodnote 550 miliónov dolárov. Zároveň požiadal spojencov o ďalšie dodávky vojenskej pomoci.

Zelenskyj opätovne obvinil Rusko z terorizmu a povedal, že „ruskí teroristi použili po prvýkrát atómovú elektráreň na účely teroru“, čím odkázal na piatkové ostreľovanie Záporožskej atómovej elektrárne, z ktorého sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.

7:10 Kyjev už niekoľko dní hovorí o začiatku ofenzívnych operácií mieriacich na oslobodenie kľúčového Chersonu, ukrajinské sily získali späť niekoľko desiatok obcí v jeho okolí a ruská strana do oblasti presúva ďalšie jednotky v snahe posilniť tamojšiu obranu.

Na presuny ruských síl týmto smerom v sobotu s odvolaním sa na spravodajské informácie upozornilo aj britské ministerstvo obrany. „Dlhé konvoje ruských vojenských automobilov, tankov, delostrelectva a ďalších zbraní sa naďalej presúvajú z ukrajinského Donbasu a mieria na juhozápad,“ uviedlo ministerstvo v pravidelnej situačnej správe. Zaznamenalo vraj aj pohyby techniky smerom z okupovaného Mariupolu, Berďansku a Melitopolu, ale aj priamo z Ruska cez most cez Kerčskú úžinu na anektovaný Krym. Tieto jednotky majú podľa Londýna „skoro s istotou“ posilniť obranu okupovaného Chersonu.

Ruská vojna na Ukrajine tak podľa britského ministerstva vstupuje do novej fázy, kedy sa najťažšie boje presúvajú na približne 350 kilometrov široký front medzi Záporožím a Chersonom, približne pozdĺž rieky Dnepra. Ukrajinská strana sa tam sústreďuje na mosty, muničné sklady a strategicky významné železničné trate s cieľom výrazne oslabiť ruské možnosti zásobovania vlastných jednotiek.

7:00 Ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj tvrdí, že proruské sily sa snažia vylákať od obyvateľov okupovaných miest v Luhanskej oblasti osobné údaje a vymôcť si ich účasť na zamýšľanom referende o pripojení k Rusku.

Hajdaj to uviedol v príspevku na sociálnej sieti Telegram, informuje denník The Guardian. Gubernátor tvrdí, že na podujatiach, kde sa prideľuje humanitárna pomoc, prebieha takáto kampaň a zbieranie osobných údajov.

„Okupačná moc a kolaboračné verejné hnutie organizujú pod zámienkou poskytovania jedla a stavebných materiálov stretnutia s obyvateľmi nedávno dobytých území,“ napísal Hajdaj. Dodal, že okupanti na týchto stretnutiach „od ľudí lákajú osobné údaje a vyzývajú ich, aby sa zúčastnili na takzvanom referende, ľudí tak nútia, aby svoju vôľu vymenili za jedlo či pitnú vodu“.

659 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine