Čína a Taiwan predvádzajú na otvorenom mori hru na 'mačku a myš'

Ako hru na 'mačku a myš' opísala taiwanská strana čínske cvičenie v Taiwanskom prielive a svoju reakciu na ne.

07.08.2022 08:23
Čína, Taiwan, armáda Foto: ,
Na fotografii, ktorú poskytla čínska tlačová agentúra Xinhua, sa člen Ľudovej oslobodzovacej armády počas vojenských cvičení pozerá cez ďalekohľad na taiwanskú fregatu Lan Yang v piatok 5. augusta 2022.
debata (32)

Niekoľko čínskych armádnych lodí, lietadiel a dronov sa v nedeľu opäť zapojilo do vojenských cvičení a vykonáva manévre simulujúce útok na Taiwan, uviedlo podľa Reuters taiwanské ministerstvo obrany. Oznámilo tiež, že Taiwan v reakcii na tieto manévre vyslal do oblasti svoje plavidlá a lietadlá.

Agentúra Reuters citovala, že čínske a taiwanské vojnové lode hrali v nedeľu na otvorenom mori hru na „mačku a myš“. Keď čínske sily „stlačili“ líniu, ako to urobili v sobotu, taiwanská strana zostala blízko, aby ju monitorovala a tam, kde to bolo možné, odoprela Číňanom možnosť prejsť, uviedla taiwanská strana.

„Obe strany prejavujú zdržanlivosť,“ uviedol predstaviteľ ministerstva a opísal manévre ako hru na „mačku a myš“ na otvorenom mori. „Jedna strana sa snaží prejsť a druhá jej stojí v ceste a tlačí ich do nevýhodnejšej pozície a nakoniec sa musia vrátiť na druhú stranu.“

VIDEO: Čína nasimulovala útok. Taiwan je pripravený na obranu.

Video
Pozrite si video taiwanskej Military News Agency.

Blízko strednej línie Taiwanského prielivu, teda neformálnej hranice deliacej obe strany, naďalej stojí približne 10 lodí čínskeho a taiwanského námorníctva. Pri manévroch v uplynulých dňoch už Čína niekoľkokrát strednú líniu Taiwanského prielivu porušila.

Taiwanský premiér Su Čen-čchang v nedeľu uviedol, že Čína svojimi arogantnými armádnymi manévrami ohrozuje regionálny mier a stabilitu, a že by mala prestať s preťahovaním svalov svojej armády.

Doteraz najväčšie vojenské cvičenie v regióne s ostrou streľbou začala Čína vo štvrtok v reakcii na návštevu šéfky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čína Taiwan považuje za súčasť svojho územia a v minulosti varovala, že ak sa ostrov pokúsi vyhlásiť nezávislosť, nebude váhať použiť vojenskú silu, aby ho dostala pod svoju úplnú kontrolu. Podľa posledného oznámenia Pekingu súčasné cvičenie potrvá až do 15. augusta.

Čínske veľvyslanectvo v Austrálii v nedeľu odsúdilo spoločné vyhlásenie ministrov zahraničných vecí Austrálie, Japonska a Spojených štátov, ktorí vyjadrili znepokojenie nad čínskymi vojenskými manévrami v blízkosti Taiwanu, informoval denník The Guardian.

„Austrália by sa nemala stavať na žiadnu stranu a naslepo vynášať nespravodlivé úsudky, ktoré sú v protiklade s faktami,“ píše sa vo vyhlásení čínskeho veľvyslanectva.

Čínska ambasáda ďalej uviedla, že „ukazovanie prstom na oprávnené kroky Číny na zaistenie jej štátnej suverenity a územnej integrity je absolútne neprijateľné“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #armáda #Taiwan