Taiwan po vojenských cvičeniach Číny obnovuje lety cez svoj vzdušný priestor

Taiwan dnes okolo poludnia miestneho času (06:00 SELČ) postupne obnovil lety cez svoj vzdušný priestor. Informovalo o tom taiwanské ministerstvo dopravy. Väčšina hlásení o čínskych vojenských cvičeniach v blízkosti ostrova podľa rezortu už neplatí.

07.08.2022 19:08
Taiwan / Fregata / Raketa / Foto: ,
Fregata odpaľuje protivzdušnú raketu počas vojenského cvičenia Chan-kuang na Taiwane 26. júla 2022.
debata (2)

Ministerstvo však vo vyhlásení dodalo, že Taiwan bude aj naďalej smerovať lety a lode mimo oblasti čínskeho vojenského cvičenia pri svojom východnom pobreží. Toto opatrenie platí do pondelňajších 10:00 miestneho času (04:00 SELČ), uviedla agentúra Reuters.

Doteraz najväčšie vojenské cvičenie v regióne s ostrou streľbou začala Čína vo štvrtok v reakcii na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čína Taiwan považuje za súčasť svojho územia a v minulosti varovala, že pokiaľ sa ostrov pokúsi vyhlásiť nezávislosť, nebude váhať použiť vojenskú silu, aby ho dostala pod svoju úplnú kontrolu.

Čínsky minister zahraničia Wang I dnes zdôraznil, že Taiwan nie je súčasťou Spojených štátov, ale územím Číny. „Kroky Číny týkajúce sa Taiwanu sú primerané a legálne a ich cieľom je obrana zvrchovanosti a územnej celistvosti krajiny,“ vyhlásil Wang, ktorý je na návšteve v Bangladéši.

Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že v priebehu dneška zaregistrovalo v oblasti Taiwanského prielivu 66 lietadiel čínskeho letectva a 14 lodí čínskeho námorníctva.

Zatiaľ nie je jasné, či Čína dnes manévre ukončila, ako zneli pôvodné plány. Čínska štátna televízia však oznámila, že čínska armáda bude odteraz vykonávať pravidelné cvičenia na východnej strane od strednej línie v Taiwanskom prielive.

Stredná línia v úzkom prielive medzi ostrovom Taiwan a pevninskou Čínou je neformálnou hranicou, ktorú vojenské lietadlá a bojové lode oboch strán bežne neprekračujú. Podľa komentátora štátnej televízie nebola stredná línia nikdy právne uznaná a ide iba o pomyselnú hranicu, ktorú v minulom storočí vytýčila americká armáda pre svoje bojové potreby.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan