Ruská novinárka, ktorá protestovala proti vojne, dostala ďalšiu pokutu

Moskovský súd nariadil novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá odsúdila ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine, aby zaplatila ďalšiu pokutu za diskreditáciu ruskej armády, informuje agentúry AFP.

08.08.2022 21:54
Marina Ovsiannikovová Foto:
Na snímke z 28. júla 2022 v Moskve Marina Ovsiannikovová sedí v súdnej sieni pred vypočúvaním.
debata (10)

Moskovský súd jej najnovšie nariadil zaplatiť pokutu vo výške 40 000 rubľov (takmer 700 eur). Ovsiannikovová sa stala známou po tom, čo v marci v živom vysielaní ruskej štátnej televízie protestovala proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Po tomto incidente bola nakrátko zadržaná a následne prepustená s pokutou.

Ovsiannikovová strávila po prepustení nejaký čas v zahraničí, kde krátko pracovala aj pre nemecký denník Die Welt. Začiatkom júla však oznámila, že sa vracia do Ruska, aby vyriešila spor o opatrovníctvo svojich detí. Túto matku dvoch detí ruské úrady nakrátko zadržali aj v júli, pripomína AFP.

protest, Čítajte viac Ruská novinárka, ktorá protestovala proti vojne v živom vysielaní, má novú prácu

Iný súd minulý týždeň 44-ročnej novinárke nariadil, aby za diskreditáciu ruskej armády zaplatila pokutu vo výške 50 000 rubľov (okolo 800 eur).

Jej právnik Dmitrij Zachvatov v pondelok uviedol, že najnovšiu pokutu dostala za príspevok na Facebooku a nevylúčil, že by v budúcnosti mohla čeliť aj trestnému stíhaniu.

Ovsiannikovová, ktorá pre ruskú televíziu pracovala 19 rokov, v súčasnosti nemá stále zamestnanie a spolupracuje ako novinárka na voľnej nohe so zahraničnými médiami.

kremel shutterstock Čítajte viac Novinárka či špiónka? Kosovčania zadržali Rusku Aslamovovú
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #novinárka #vojna na Ukrajine #Marina Ovsiannikovová