Poľského exprezidenta Walęsu hospitalizovali

Bývalý poľský prezident a vodca nezávislých odborov Solidarita Lech Walęsa je hospitalizovaný s infekciou, pričom v nemocnici zostane prinajmenšom týždeň. S odvolaním sa na vyjadrenie jeho hovorcu o tom v pondelok večer informovala agentúra Reuters.

09.08.2022 07:42
lech walesa Foto: ,
Bývalý poľský prezident Lech Walesa na snímke z roku 2019
debata (3)

Samotný 78-ročný Walęsa zverejnil ešte v nedeľu na Facebooku fotografiu, ktorá ho zachytáva ležiaceho na nemocničnom lôžku. „Aj to sa stáva,“ napísal v sprievodnom príspevku.

Hovorca tohto laureáta Nobelovej ceny za mier agentúre Reuters povedal, že Walęsa má infekciu a v nemocnici zostane tento týždeň. Viac informácií však poskytnúť odmietol. Walęsa, ktorého zdravie je v ostatných rokoch pomerne chatrné, prekonal v januári koronavírus. V roku 2021 podstúpil operáciu srdca.

Walęsa, pôvodným povolaním elektrikár v lodeniciach v severopoľskom prístavnom meste Gdansk, sa stal symbolom historických zmien, ktoré ukončili studenú vojnu – viedol odborové hnutie Solidarita, ktoré v roku 1989 prinieslo prechod na trhovú ekonomiku.

V prezidentskom úrade následne Walęsa pôsobil v rokoch 1990–95, bol prvým lídrom postkomunistického Poľska. V posledných rokoch je ostrým kritikom poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lech Walesa