Nagasaki si pripomenulo 70-tisíc obetí amerického jadrového útoku pred 77 rokmi

Japonské mesto Nagasaki si dnes okamihom ticha pripomenulo obete jadrového útoku z roku 1945. Američania na mesto 9. augusta 1945 zvrhli jadrovú pumu a zabili 70-tisíc ľudí. Japonsko o šesť dní neskôr kapitulovalo. Nagasacký starosta Tomihisa Taue pri spomienkovej ceremónii podľa agentúry AP povedal, že ruská invázia na Ukrajinu ukazuje, že možnosť jadrového útoku nie je iba dôvod na obavy, ale vytvára aj skutočnú a prítomnú krízu.

09.08.2022 14:27
Japonsko Nagasaki Foto:
Ľudia sa modlia počas spomienkového ceremoniálu v Mierovom parku pri príležitosti 77. výročia zhodenia americkej atómovej bomby na mesto Nagasaki v utorok 9. augusta 2022.
debata (19)

„Jadrové zbrane môžu byť použité, ak budú existovať. Budúcnosť ľudstva možno zachrániť jedine ich zničením,“ povedal Taue v prejave. Pripomenul, že zatiaľ čo Rusko po invázii jadrovým útokom pohrozilo, štyri ďalšie jadrovo vyzbrojené štáty sa zhodli, že by na jadrový konflikt nikdy dôjsť nemalo.

„Ukazuje to, že možnosť použitia jadrových zbraní nie je iba ničím nepodložený strach, ale hmatateľná a prítomná kríza,“ povedal starosta. Koncept, že jadrové zbrane nie sú určené na skutočné použitie, ale na odstrašenie, je podľa neho „fantázia a nič iné ako nádej“.

O tri dni skôr si zvrhnutie americkej atómovej bomby pripomenulo aj druhé japonské mesto Hirošima. Na spomienku do Nagasaki rovnako ako do Hirošimy neboli prizvaní zástupcovia Ruska ani Bieloruska. Pri útoku na Hirošimu prišlo o život 140-tisíc ľudí.

V Nagasaki si dnes úder bomby pripomenuli chvíľou ticha presne v čas, keď bomba 9. augusta 1945 na mesto spadla, teda o 11:02 miestneho času (4:02 SELČ). „Aj keď sa nachádzame v zložitom bezpečnostnom prostredí, musíme pokračovať v úsilí o nepoužitie nukleárnych zbraní. Nagasaki bude posledné miesto jadrového útoku,“ povedal japonský premiér Fumio Kišida.

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac Vojna ako spektákel. 77 rokov od jadrového útoku na Hirošimu a Nagasaki

Japonsko sa neusiluje o jadrové zbrane ani o ich výrobu či umiestnenie na svojom území. Je ale spojencom USA a na jeho území pôsobí 50-tisíc amerických vojakov, takže sa na Japonsko vzťahuje americká ochrana pred jadrovým úderom.

Taue povedal, že diskusia o jadrovom odzbrojení a nešírení jadrových zbraní v minulých desaťročiach nebola prenesená do praxe a dôvera voči spoľahlivosti Zmluvy o nešírení jadrových zbraní z roku 1968 je chatrná. „Musíme si priznať, že jediný realistický spôsob ochrany Zeme a ľudstva v budúcnosti je jadrové odzbrojenie,“ povedal.

Na spomienkovej akcii bol prítomný aj osemdesiatdvaročný preživší útoku Takaši Mijata. „Jadrové zbrane nie sú odstrašujúce a zdieľanie jadrových zbraní odporuje nášmu prianiu,“ povedal. Pri údere na Nagasaki, ktorý zažil ako malé dieťa, zahynuli jeho strýko a teta a otec o päť rokov neskôr podľahol leukémii. Mijatovi lekári diagnostikovali rakovinu pred desiatimi rokmi.

V marci Japonsko registrovalo 118 935 ľudí, ktorí majú ako preživší jadrových útokov nárok na vládnu zdravotnú podporu. Priemerný vek tejto skupiny je 84 rokov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Nagasaki #vojna na Ukrajine