Nový Krym? V Záporoží Rusi chystajú referendum

Scenár sa už dávnejšie dal vytušiť. Kremeľ plánuje podľa vzoru Krymu anektovať spolu s Donbasom aj Záporožskú a Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny. Okupačná správa záporožského regiónu ale až teraz oficiálne ohlásila prípravy na takzvané referendum o pripojení k Rusku.

09.08.2022 18:35
Melitopol
Okupanti hliadkujú v Melitopole pred úradom, kde sa obyvateľom udeľuje ruské občianstvo. FOTO: SITA/AP
debata (13)

"Podpisujem nariadenie ústrednej volebnej komisii na začatie príprav na uskutočnenie referenda o zjednotení záporožského regiónu s Ruskou federáciou,“ citovala agentúra TASS Jevgeija Balického, bývalého poslanca ukrajinského parlamentu, ktorý sa pred štvrťrokom s požehnaním Moskvy vyhlásil za šéfa miestnej vojensko-civilnej správy.

Balickij dokument podpísal v pondelok na mítingu, ktorý sa pod heslom „Sme s Ruskom“ konal v Melitopole, v Rusmi kontrolovanej južnej časti regiónu.

„My, účastníci fóra, vyhlasujeme, že spájame našu budúcnosť s Ruskom. Je čas obnoviť historickú spravodlivosť. Sme presvedčení, že Záporožská oblasť bude ako súčasť Ruska chránená pred akýmkoľvek zásahom,“ píše sa v deklarácii účastníkov mítingu.

Deň predtým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ak Moskva zorganizuje tzv. plebiscity na okupovaných ukrajinských územiach, na dialóg s Kyjevom môže zabudnúť. „Ak okupanti pôjdu cestou pseudoreferend, zatvoria tak všetky šance na vyjednávanie s Ukrajinou a slobodným svetom, ktoré ruská strana bude v istom momente jednoznačne potrebovať,“ citovala Zelenského Ukrajinská pravda.

Kremeľ je za anexiu

Moskva, ktorá rôznymi formami nátlaku núti obyvateľov okupovaných oblastí prijímať ruské občianstvo, sa varovaním Kyjeva nadala odradiť. „Musíme sa obrátiť na našich občanov a opýtať sa, prečo je ich toľko, čo nechcú žiť na Ukrajine,“ povedal podľa agentúry RIA-Novosti hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Pôvodne v Kremli na tému „referend“ hovorili len o uznaní nezávislosti „ľudových republík“. Práve s takouto požiadavkou sa naň obrátili lídri dvoch samozvaných „republík“ Donbasu tri dni predtým, ako ruské vojsko na príkaz prezidenta Vladimira Putina spustilo rozsiahlu agresiu proti západnému susedovi.

Šéf Kremľa vtedy vyhlásil, že Moskva sa nechystá okupovať Ukrajinu a podľa zdrojov BBC ešte donedávna nebol rozhodnutý, či dobyté územie pripojí k Rusku alebo z nich vytvorí len protektoráty. „Teraz to ale vyzerá na definitívny odklon Kremľa od myšlienky vytvoriť pomocou zinscenovaných referend reťaz nárazníkových "ľudových republík“ od Donbasu po juhozápad Ukrajiny," komentuje BBC oficiálny začiatok prípravy frašky s hlasovaním o pripojení Záporožskej oblasti k Rusku.

„Jedinečná skúsenosť"

<A>Predstavia anektovaného Krymu už ponúkajú pomoc pri uskutočnení hlasovania na okupovanom území. „Jedinečná krymská skúsenosť s integráciou regiónu do celoruského priestoru je na oslobodených územiach veľmi žiadaná. Nazdávam sa táto otázka sa neobmedzí iba na Záporožskú a Chersonskú oblasť," napísala na kanáli Telegram ruská senátorka z Krymu Oľga Kovitidiová.

„Som si istý, že referendum oficiálne potvrdí vôľu ľudu. Na môj pokyn je už tím našich manažérov v Záporoží a pomáha organizovať túto historickú udalosť," oznámil na Telegrame guvernér krymského Sevastopolu Michail Razvozžajev.

Záporožský kolaborant Balickij vyhlásil, že referendum sa s „najväčšou pravdepodobnosťou" bude konať na budúci mesiac. Háčik je však v tom, že Záporožie nie je Krym. Sever regiónu vrátane takmer trištvrte miliónového rovnomennej oblastnej metropoly, ktorá je, mimochodom sedemnásobne väčšia ako Melitopol, hlavné miestne sídlo okupačnej správy, sa Rusom stále nepodarilo dobyť.

Neverejný prieskum, ktorý si podľa informácii portálu Meduza dal Kremeľ nedávno zhotoviť, navyše ukázal, že pripojenie k Rusku podporuje len asi tridsať percent obyvateľov okupovaných oblastí, čo zhruba zodpovedá podielu etnických Rusov na celkovom obyvateľstve Záporožskej oblasti.

Na Kryme to na jar 2014 bolo jednoduchšie. Nelegálne referendum sa tam konalo až potom, čo ruskí vojaci ovládli celý polostrov, kde Rusi tvoria jasnú väčšinu.

Hlasovať až po dobytí oblasti

Aj preto z Moskvy prichádzajú signály, že so stanovením termínu referenda sa netreba ponáhľať. Vladimir Džabarov, prvý podpredseda zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu poznamenal, že v záujme usporiadania referenda v Záporoží „je potrebné, aby sa celé územie Záporožského regiónu zbavilo neonacistov “.

"Časť Záporožia je stále pod nadvládou Kyjeva. Je potrebné, aby sa celé územie vyčistilo, aby všetci obyvatelia Záporožia mohli vyjadriť svoj postoj k otázkam, ktoré budú nastolené v referende,“ povedal Džabarov pre agentúru TASS. Vyjadril však presvedčenie, že Rusko neodmietne obyvateľov Záporožia, ak sa k nemu v referende rozhodnú pripojiť.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #okupácia #referendum #referendum o Kryme #vojna na Ukrajine