Demokracia či demobláznovstvo? Čínsky hovorca si podal Američanov

Aj karikatúra, ktorú zverejnil čínsky hovorca ministerstva zahraničných vecí na sociálnej sieti, ukazuje, že vo vzťahoch Číny a USA to stále viac škrípe.

09.08.2022 19:00
debata (136)

K výraznému zhoršeniu vzájomných vzťahov prispela nedávna návšteva predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane, pred ktorou Čína americkú stranu dôrazne varovala. Pelosiová neskôr vyhlásila, že Spojené štáty nedovolia Číne, aby izolovala Taiwan tak, že bude brániť americkým predstaviteľom v cestovaní na tento ostrov. Čína následne ukončila spoluprácu so Spojenými štátmo vo viacerých oblastiach. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian uverejnil v pondelok na svojom oficiálnom účte na Twitteri karikatúru s krátkym komentárom Democracy or Democrazy? (voľný preklad Demokracia či demobláznovstvo).

Všimla si to aj ruská agentúra Ria Novosti, ktorá uviedla, že Zhao Lijian často komentuje akcie USA pomocou obrázkov na Twitteri. Hovorí o tom aj ďalšia karikatúra, ktorú si Zhao Lijian osobitne pripol na vrch svojho profilu.

Zhoršovanie vzťahov so Spojenými štátmi môže Čínu vo vzťahu k vojne na Ukrajine viac prikloniť k Rusku. Čína síce vyzývala obe strany na diplomatické urovnanie konfliktu, ale odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a má určité porozumenie pre kroky Vladimira Putina. Taiwanská diplomacia zase tvrdí, že eskalácia po návšteve Pelosiovej je len prípravou pre inváziu na Taiwan a cesta americkej vysokej predstaviteľky bola len zámienkou.

Nakoniec, aj Zhao Lijian, opäť prostredníctvom obrázku, upozornil, že USA robia rozruch okolo „vojenského obkľúčenia (Taiwanu)“ a oni pritom robia toto:

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby minulý týždeň uviedol, že USA nechcú situáciu naďalej vyostrovať, budú ale brániť svoje národné záujmy v regióne a splnia si svoje bezpečnostné záväzky. Povedal tiež, že že „nie všetky komunikačné kanály“ medzi americkou a čínskou armádou sú uzavreté a že „komunikácia je zásadná“, aby nedošlo k zlému odhadu situácie.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan