Trump odmietol vypovedať, odvolal sa na piaty dodatok ústavy

Bývalý americký prezident Donald Trump odmietol vypovedať na newyorskej prokuratúre ohľadne obvinení z podvodov v jeho rodinnej firme. Vyhlásil, že nemá inú možnosť a musí sa odvolať na piaty dodatok ústavy, ktorý občanom dáva právo nevypovedať, informuje agentúra AFP a AP.

10.08.2022 18:14
trump Foto:
Bývalý prezident USA Donald Trump máva počas odchodu z Trump Tower 10. augusta 2022 v New Yorku.
debata

„Keď sa vaša rodina, firma a všetci vo vašom okolí stanú cieľom bezdôvodného, politicky motivovaného honu na čarodejnice, podporovaného právnikmi, prokurátormi a dezinformačnými médiami, tak nemáte inú možnosť,“ povedal Trump.

„Ak by som bol mal nejaké pochybnosti, tak pondelková razia FBI v mojom dome Mar-a-Lago – iba dva dni pred týmto výsluchom – odstránila akúkoľvek neistotu,“ dodal bývalý americký prezident. FBI odmietla zverejniť podrobnosti ohľadne razie vo vile Mar-a-Lago. Podľa amerických médií však agenti hľadali vládne dokumenty, ktoré Trump neodovzdal, keď vlani v januári opúšťal prezidentský úrad.

Donald Trump Čítajte viac Trump obvinil Bidena, že vopred vedel o razii v Mar-a-Lago, Biely dom to popiera

Prokuratúra Trumpa podozrieva, že jeho firma umelo navyšovala hodnotu svojich nehnuteľností, keď žiadala o bankové pôžičky, a znižovala, keď mala platiť dane.

Trump a jeho najstaršie deti Donald junior a Ivanka mali vypovedať ešte v júli, avšak ich výsluch odložili pre úmrtie jeho niekdajšej manželky Ivany. Trumpovci obvinenia odmietajú a považujú ich za politicky motivované.

Vyšetrovanie proti republikánovi Trumpovi vedie newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová z konkurenčnej Demokratickej strany. Do funkcie bola zvolená v ľudovom hlasovaní v roku 2018. Trumpov syn Eric ju nazval „najskorumpova­nejšou generálnou prokurátorkou v Spojených štátoch“. Ak Jamesová nájde v prípade dostatok dôkazov, môže proti Trumpovej firme spustiť občianske konanie – nie však trestné –, keďže ide o občiansky spor.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump