Irán podľa USA plánoval vraždu Boltona. Teherán: Smiešne a nepodložené

Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že odhalilo plán Iránu zavraždiť niekdajšieho poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona.

10.08.2022 18:56 , aktualizované: 23:16
John Bolton Foto: ,
John Bolton
debata (2)

Malo ísť o odvetu za zabitie veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Kásema Solejmáního americkými silami v januári 2020. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a AP. Iránska diplomacia obvinenia označila za smiešne a nepodložené.

V tejto súvislosti americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) pátra po 45-ročnom členovi Iránskych revolučných gárd Šahrámovi Púrsafím, známym tiež pod menom Mehdí Rezájí, ktorý sa v USA údajne usiloval objednať si vraždu Boltona za 300 000 dolárov. Došlo k tomu približne rok po atentáte na Solejmáního na bagdadskom letisku.

Irán Irak Solejmání Teherán rozlúčka chameneí Čítajte viac Ak Trumpa nepostavíte pred súd, pomstíme generálovu smrť, sľúbil Raísí

Iránska diplomacia obvinenia označila za nepodložená. „Irán dôrazne varuje pred akýmikoľvek krokmi proti iránskym občanom pod zámienkou týchto smiešnych a nepodložených obvinení,“ povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničia.

Bolton, ktorý ešte v roku 2019 odišiel z funkcie amerického prezidentského poradcu pre národnú bezpečnosť, atentát na Solejmáního privítal a na sociálnej sieti Twitter vtedy napísal, že by mohlo ísť o prvý krok k zmene režimu v Teheráne.

V reakcii na najnovšie zistenia sa Bolton poďakoval vyšetrovateľom z ministerstva spravodlivosti a tiež FBI.

„Aj keď toho teraz verejne nemôžem povedať veľa, jednu vec nemožno spochybniť: iránski vládcovia sú klamári, teroristi a nepriatelia Spojených štátov,“ vyhlásil Bolton, ktorý v minulosti pôsobil aj ako veľvyslanec USA pri OSN a bol v amerických vládnych pozíciách považovaný za jastraba.

zväčšiť Obrázok zverejnený FBI 10. augusta 2022... Foto: SITA/AP
bolton, Púrsafí Obrázok zverejnený FBI 10. augusta 2022 zobrazuje identikit hľadaného Šahráma Púrsafího. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Púrsafí, ktorého americkí predstavitelia identifikovali ako člena iránskych Islamských revolučných gárd, bol obvinený z prípravy vraždy bývalého poradcu Trumpovej administratívy pre národnú bezpečnosť Johna Boltona.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #John Bolton #Kásem Solejmání