Džihádisti zabili v Mali 42 vojakov. Putin ponúka pomoc Ruska

Dovedna 42 malijských vojakov zahynulo pri víkendovom útoku džihádistov blízko hraníc s Nigerom a Burkinou Faso, informovala malijská armáda.

10.08.2022 21:28
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (12)

Pôvodne hlásila polovičný počet obetí. Ide o jeden z najkrvavejších útokov počas desaťročia trvajúceho konfliktu, ktorý sa zo severu Mali postupne rozšíril do stredu krajiny a na juh a napokon aj do susednej Burkiny Faso a Nigeru. Správu o situácii prevzala TASR z agentúry AFP.

V pondelok malijská armáda hovorila aj o úmrtí štyroch civilistov. Príbuzní obetí, ktorí si neželali byť menovaní, povedali agentúre AFP, že išlo o volených predstaviteľov. Okrem toho zahynulo aj niekoľko útočníkov.

Putin rokoval s Goitom

Ruský prezident Vladimír Putin dnes podľa vyhlásenia Kremľa hovoril s dočasným vodcom Mali Assimim Goitou o možných dodávkach ruských potravín, hnojív a pohonných hmôt do Mali, uviedla agentúra Reuters. Goita podľa Kremľa poďakoval Putinovi za ruskú podporu.

Malijská junta sa dostala k moci pri prevrate v auguste 2020, ktorý začal vzburou na základni Kati. V roku 2021 uskutočnila armáda druhý prevrat, po ktorom sa stal dočasným prezidentom Goita. Ten chce viesť prechodnú vládu až do volieb v roku 2024.

Snaží sa oživiť priateľstvá

Jeho vláda sa opakovane dostala do sporu so susednými krajinami a medzinárodným spoločenstvom kvôli odkladu volieb, údajnému zneužívaniu armády a spolupráci s ruskými žoldniermi v boji proti islamistickým skupinám.

Rusko sa pod vedením Putina už niekoľko rokov snaží získať v Afrike podporu a oživiť priateľstvá, ktoré začali pred pol storočím, keď Sovietsky zväz podporoval mnohé africké hnutia bojujúce za ukončenie koloniálnej nadvlády, uviedla agentúra AP.

Vplyv Moskvy v Afrike sa prejavil v marci počas hlasovania na Valnom zhromaždení OSN o odsúdení ruskej invázie na Ukrajinu. Zatiaľ čo 28 afrických krajín hlasovalo za rezolúciu, významná časť štátov tohto kontinentu – konkrétne 25 – sa rozhodla zdržať hlasovania alebo sa ho vôbec nezúčastnila.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Mali #Vladimir Putin #džihádisti