KĽDR ohlásila víťazstvo nad covidom, prekonať ho mal aj Kim

Severokórejský vodca Kim Čong-un deklaroval víťazstvo v boji proti covidu. Oznámila to vo štvrtok juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na štátne médiá v Pchjongjangu.

11.08.2022 07:36
Kim Čong-un / KĽDR / Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un si podáva ruky s lekármi na celonárodnom zasadnutí zdravotníckych pracovníkov a expertov venovanom boju proti šíreniu koronavírusu na území Severnej Kórey. Pchjongjang, 10. augusta 2022
debata (1)

Kimove slová zazneli na stredajšom celonárodnom zasadnutí zdravotníckych pracovníkov a expertov venovanom boju proti šíreniu koronavírusu na území Severnej Kórey.

„(Vodca) oficiálne vyhlásil víťazstvo v rámci krízovej protiepidemickej kampane zameranej na vyhubenie koronavírusu, ktorý prenikol na naše územie, a na ochranu životov a zdravia ľudu,“ uvádza sa vo vyhlásení severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA.

Po ukončení Kimovho prejavu prepukli nadšené ovácie, pričom účastníci zasadnutia „si v slzách pripomínali (vodcove) hrdinské činy a oddanú službu ľudu, vďaka ktorým sa dosiahlo toto žiarivé víťazstvo, ktoré sa zapíše do histórie,“ uvádza KCNA.

Komunistický režim v Pchjongjangu oficiálne priznal prvý prípad nákazy koronavírusom 12. mája 2022, teda viac než dva roky od začiatku globálnej pandémie. Kim následne vyhlásil celoštátny stav núdze a lockdown, pričom odmietol viaceré ponuky medzinárodného spoločenstva na pomoc v boji proti rozsiahlemu šíreniu covidu v krajine.

Epidémia v KĽDR kulminovala v polovici mája, keď denne pribúdalo aj niekoľko stotisíc prípadov ľudí s príznakmi „horúčky“, ako o tom referovali severokórejské oficiálne médiá, zrejme pre nedostatok testovacích kapacít. Nové prípady nákazy v krajine nezaznamenali od 29. júla.

KĽDR od konca apríla podľa oficiálnych údajov zaznamenala takmer 4,8 milióna prípadov nákazy „horúčkou“ a 74 úmrtí. Podľa expertov sú však tieto čísla príliš nízke, napríklad v porovnaní so susednou Južnou Kóreou, a teda zrejme nezodpovedajúce skutočnej realite.

Pohrozila odplatou

Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Jo-džong podľa štátnych médií priznala, že počas vlny šírenia covidu v KĽDR ochorel a dostal „vysokú horúčku“ aj samotný Kim Čong-un. Šírenie koronavírusu v Severnej Kórei podľa jej slov zavinila Južná Kórea, pričom pohrozila odplatou.

„(Kim Čong-una) v dňoch tohto zápasu…trápila vysoká horúčka, ale nemohol ani na chvíľu zaľahnúť, pretože myslel na ľudí, za ktorých bol zodpovedný,“ vyhlásila vysokopostavená funkcionárka vládnucej Kórejskej strany práce. Jej slová citovala oficiálna tlačová agentúra KCNA.

Pchjongjang podľa pozorovateľov týmto spôsobom po prvý raz naznačil, že bol koronavírusom infikovaný aj samotný Kim Čong-un, ktorého zdravie je dlhodobým predmetom záujmu analytikov.

North Korea Thinner Kim Čítajte viac Kim Čong–un schudol. Čo to znamená?

Kim Jo-džong ďalej uviedla, že masívne šírenie horúčkovitého ochorenia v KĽDR, ktoré kulminovalo v máji, zavinila Južná Kórea, ktorú v tejto súvislosti obvinila zo spáchania zločinu proti ľudskosti. Pchjongjang preto podľa nej zvažuje „razantnú odvetnú reakciu“.

Juhokórejská vláda označila obvinenia Kimovej sestry za nepodložené a neúctivé a rovnako odmietla aj jej vyhrážky na adresu Soulu. Pchjongjang už predtým naznačoval, že by rozšírenie covidu v KĽDR mohlo súvisieť s letákmi, ktoré do izolovanej Severnej Kórey za pomoci balónov doručujú juhokórejskí aktivisti.

Kórea KĽDR koronavírus horúčka prípady úmrtia Kim Čítajte viac „Horúčka“ zabila v KĽDR ďalších šesť ľudí, Kim mobilizuje armádu
1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #koronavírus