Sierra Leone vyhlásila pre násilné protesty celoštátny zákaz vychádzania

V západoafrickom štáte Sierra Leone vyhlásili v stredu celoštátny zákaz vychádzania s cieľom ukončiť násilné protivládne protesty, ktoré si vyžiadali už viacero obetí a desiatky zranených.

11.08.2022 08:10
debata

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej zákaz vychádzania začal platiť v stredu o 15.00 h a skončí sa vo štvrtok o 07.00 h.

Početné davy demonštrantov rozhorčených rastúcou infláciou a stúpajúcimi cenami potravín, energií a palív vyšli v stredu dopoludnia do ulíc metropoly Freetown i ďalších miest a požadovali odstúpenie prezidenta Juliusa Maadu Bia, ktorý je momentálne na súkromnej návšteve Británie.

Protestujúci pálili pneumatiky a hádzali kamene na policajtov, ktorí ich rozháňali slzotvorným plynom a podľa niektorých svedkov aj ostrými nábojmi.

Úrady sa snažia protesty, počas ktorých došlo k vypáleniu viacerých policajných staníc a ďalších verejných budov, potlačiť aj takmer úplným zablokovaním internetu.

Prezidenta počas pobytu v zahraničí zastupuje viceprezident Mohamed Juldeh Jalloh, ktorý tiež ohlásil zavedenie celoštátneho zákazu vychádzania. Zároveň oznámil, že počas protestov už prišli o život dvaja policajti.

Pod hranicou chudoby žije zhruba polovica z osem miliónov obyvateľov Sierry Leone. Znepokojenie nad násilnosťami v Sierre Leone vyjadrili Európska únia, Británia, OSN aj regionálny ekonomický blok ECOWAS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sierra Leone #zákaz vychádzania