Z Odry Poliaci vylovili päť ton uhynutých rýb, panujú obavy z kontaminácie

Poľskí hasiči a dobrovoľníci vylovili z rieky Odra pri meste Olawa v Dolnom Sliezsku približne päť ton uhynutých rýb. V stredu o tom informoval poľský vodohospodársky podnik, ktorý zároveň vyzval obyvateľov, aby do rieky nevstupovali, píše agentúra Reuters a PAP.

11.08.2022 19:05
odra, ryby Foto:
Mŕtve ryby v rieke Odra vo štvrtok 11. augusta 2022.
debata (1)

Úrady na ochranu životného prostredia uviedli, že o možnej kontaminácii Odry, ktorá je druhým najdlhším vodným tokom v Poľsku, už upovedomili aj prokuratúru.

Premiér Mateusz Morawiecki v príspevku na Twitteri vyhlásil, že akékoľvek znečistenie rieky je škandalózne, a zdôraznil, že za tento čin bude musieť niekto niesť zodpovednosť.

„Uhynuté ryby plávajú v Odre už dva týždne a obyvateľov o tom nikto neinformoval. Videla som množstvo ľudí, ktorí sa v rieke kúpali a vôbec si neuvedomovali hroziace nebezpečenstvo,“ povedala biologička Ewa Drewniaková, ktorá zároveň obvinila vládu z toho, že nekonala dostatočne rýchlo.

Podľa vroclavského úradu na ochranu životného prostredia mali vzorky vody z Odry odobraté 28. júla až 80-percentnú pravdepodobnosť znečistenia toxickým mesitylénom. Táto látka však vo vzorkách odobratých po 1. auguste prítomná nebola.

Ku kontaminácii rieky mohli prispieť aj nízke hladiny vodných tokov v Európe, uviedol riaditeľ poľského vodohospodárskeho podniku Przemysław Daca. Domnieva sa, že do rieky sa dostalo silné oxidačné činidlo, ktoré rapídne znížilo obsah kyslíka vo vode a mohlo tak spôsobiť úhyn rýb.

ryby, hron Čítajte viac Na juhu Moravy uhynuli tony rýb, pre horúčavy im chýbal kyslík

Keďže rieka Odra tečie aj na nemecko-poľských hraniciach, nemecké úrady upozornili obyvateľov, aby úlovky z nej nekonzumovali a ani sa v rieke nekúpali, keďže príčina úhynu rýb zatiaľ nie je jasná.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #úhyn rýb #Odra