Pri útoku v Kábule zahynul významný duchovný Talibanu

Pri útoku v Kábule dnes zomrel významný duchovný Talibanu Rahimulláh Hakkání. S odvolaním sa na predstaviteľov spravodajských služieb to uviedla agentúra Reuters.

11.08.2022 19:21
taliban Foto:
Bojovníci Talibanu strážia v šiitskej štvrti Dašt-e-Barčí v Kábule v Afganistane.
debata (2)

K útoku sa neskôr prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Štyri zdroje Talibanu Reuters oznámili, že k útoku došlo v náboženskom seminári v afganskom hlavnom meste Kábul. Atentátnik, ktorý už predtým prišiel o nohu, odpálil výbušninu ukrytú v plastovej protéze.

Na konci júla bol v Kábule Spojenými štátmi zabitý líder teroristickej siete al-Kájda Ajmán Zavahrí, ktorého smrť vyvolala otázky ohľadom toho, či mu Taliban poskytol v Afganistane útočisko. V rámci dohody o odchode amerických síl a ich spojencov z Afganistanu sa Taliban v roku 2020 zaviazal, že Afganistan nebude útočiskom pre teroristov. Dom, kde sa Zavahrí zdržiaval, patril podľa agentúry AP významnému poradcovi Sirádžuddína Hakkáního, ktorý vo vláde Talibanu vedie ministerstvo vnútra.

Ajmán Zavahrí, Usama bin Ládin Čítajte viac Pokúsi sa Al-Kajdá pomstiť smrť svojho šéfa? VIDEO: Pekelná strela. Pozrite si, čím zabili USA šéfa Al-Kajdá
Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Kábul #Islamský štát