Americký šéf spravodlivosti: Raziu u Trumpa som osobne schválil

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland vyhlásil, že osobne schválil pondelkovú domovú prehliadku u bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Floride.

11.08.2022 22:01
Merrick Garland Foto: ,
Americký minister spravodlivosti Merrick Garland.
debata (7)

Podľa neho existovalo podozrenie, že exprezident sa dopustil nezákonného postupu. Podrobnosti prípadu neuviedol, avšak dodal, že požiadal súd o možnosť ich zverejnenia. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Garland zároveň odsúdil „neopodstatnené útoky“ na povesť ministerstva spravodlivosti, prokuratúry a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) po razii v Trumpovom luxusnom sídle Mar-a-Lago zo strany exprezidenta aj jeho sympatizantov. Trump považuje raziu za politicky motivovanú a spolu s niektorými kolegami z Republikánskej strany prirovnal tieto praktiky k banánovým republikám.

Trump Čítajte viac Trump 440-krát prokurátorke neodpovedal. Piaty dodatok označil za nástroj mafie

Americké médiá uviedli, že agenti FBI u Trumpa zrejme hľadali dokumenty, ktoré mal podľa zákona odovzdať, keď vlani v januári skončil vo funkcii prezidenta.

Dva dni po razii bol Trump vypovedať na prokuratúre v New Yorku ohľadne podozrení z účtovných machinácií vo svojej rodinnej firme. Tá vraj umelo navyšovala svoju hodnotu, keď chcela získať bankové pôžičky, a znižovala ju, keď prišlo na platenie daní. Poukazujúc na údajný „hon na čarodejnice“ sa však Trump pri viac než 400 otázkach prokuratúry opakovane odvolal na svoje ústavné právo nevypovedať.

Trump Čítajte viac FBI si z Trumpovho trezoru odniesla dokumenty, ktoré mal už dávno odovzdať
7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Merrick Garland