170. deň: Po výbuchoch na Kryme z Mariupoľa evakuujú rodiny ruských vojakov

Po výbuchoch na letisku v Novofedorivke na Kryme boli z pobrežia okupovaného Mariupoľu evakuované rodiny ruských vojakov. Čím menej podrobností o našich obranných plánoch prezradíte, tým lepšie to bude pre ich realizáciu, odkázal predstaviteľom Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

12.08.2022 05:55 , aktualizované: 23:32
saky, krym Foto:
Satelitná snímka ukazuje lietadlo na leteckej základni Saky na anektovanom Kryme pred výbuchom z utorka 9. augusta 2022.
debata (384)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 170. deň
  • Na Charkov dopadlo v noci päť ruských rakiet
  • Z ukrajinských prístavov vyplávali dve ďalšie lode prepravujúce obilniny
  • Pri výbuchu na Kryme prišli Rusi o osem lietadiel
  • Moskva sľubuje, že umožní expertom prístup k Záporožskej elektrárni
  • Ukrajinská armáda: Padlo už viac ako 43-tisíc Rusov
  • Na Ukrajinu dorazili raketové systémy z Británie
  • Do Česka opäť prúdi ruská ropa

VIDEO: Ukrajinci: Nové ruské tanky horia lepšie ako staré.

Video

23:31 Moskva začala s konkrétnymi plánmi na uskutočnenie „referend“ v okupovaných oblastiach východnej Ukrajiny o ich pripojení k Rusku. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ administratívy USA, ktorého citovala agentúra DPA.

„Ruské vedenie inštruovalo (miestnych) činiteľov, aby začali prípravu takýchto referend,“ uviedol nemenovaný zdroj z Rady pre národnú bezpečnosť USA (NSC).

Podľa neho by takéto hlasovania mali prebehnúť v mestách Cherson a Záporožie (Zaporižžia), a tiež v Luhanskej a časti Doneckej a Charkovskej oblasti, ktoré sú pod kontrolou Moskvy alebo ňou podporovaných separatistov.

vojna na ukrajine, ukrajina Čítajte viac Na Ruskom okupovaných územiach silnie ukrajinský odpor, píše AP

„V rámci príprav na takéto referendá ruskí činitelia preverujú kandidátov, ktorí by mohli pôsobiť ako správcovia týchto území,“ uviedol citovaný zdroj, podľa ktorého sa kroky v tomto smere dajú očakávať už v priebehu nasledujúcich týždňov.

Výsledky „plebiscitov“ budú podľa neho zmanipulované tak, aby sa navodil dojem, že si obyvatelia týchto okupovaných oblastí želajú pripojenie k Rusku. Podľa správ amerických tajných služieb aj samotní ruskí činitelia očakávajú, že účasť na týchto „referendách“ bude nízka a že si miestne ukrajinské obyvateľstvo ich konanie neželá.

22:42 Počas vojny na Ukrajine dosiaľ zostalo bez rodičovskej starostlivosti najmenej 3 182 detí. Informoval o tom zástupca riaditeľa odboru ochrany práv detí Národnej sociálnej služby Volodymyr Vovk.

V 541 prípadoch rodičia zomreli alebo sú nezvestní v dôsledku vojny. „Máme 106 sirôt, ktorým zomreli rodičia, a taktiež 206 sirôt, ktorých rodičia zomreli, no neexistujú žiadne listinné dôkazy a stále je aspoň malá šanca, že týchto rodičov nájdeme, keď sa vojna skončí,“ povedal Vovk, citovala ho ruská verzia BBC News na Telegrame.

ukrajina Čítajte viac Po územiach deti a ich budúcnosť. Rusko posiela na Ukrajinu svojich učiteľov

22:29 USA dodali ukrajinskej armáde už značné množstvo munície a zbraní, avšak žiadne z nich by podľa neho Ukrajincom neumožnili útočiť tak hlboko na územiach ovládaných Ruskom.

Ukrajina Rusko Krym výbuchy základňa uarus Čítajte viac Pentagón: Výbuch na Kryme? Naše zbrane to neboli

21:57 Po tohtotýždňových výbuchoch na vojenskom letisku v Novofedorivke na Kryme boli z pobrežia okupovaného Mariupoľu evakuované rodiny ruských vojakov. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedol poradca mariupoľského starostu Petro Andriuščenko.

„Po krymskej bavlnke všetky rodiny vojenských okupantov naliehavo opustili pobrežie medzi dedinami Melekyne a Bilosarajska Kosa. Medzi kolaborantmi a vodcami okupantov Mariupoľa vládne strach,“ uviedol Andriuščenko.

Serhij Stachovskij Čítajte viac Prečo odchádzate tak skoro? Vaša dovolenka na Kryme sa iba začala

Dodal, že Rusmi dosadený starosta Mariupoľa Kosťantyn Ivaščenko v uplynulých dňoch zdvojnásobil počet svojich ochrankárov. Ruskí okupanti začali tento týždeň s evakuáciou svojich rodín aj v Chersonskej oblasti.

21:11 V piatok o 20.00 h opäť začala prúdiť do Českej republiky ruská ropa. Informuje o tom český web Novinky.cz, ktorému to potvrdila riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa slovenského prepravcu ropy Transpetrol Linda Vaškovičová.

Na Slovensko tečie ruská ropa už od stredy. Dodávky prerušili minulý týždeň pre problémy s ruskými platbami za tranzit cez Ukrajinu. Príčinu prerušenia dodávok cez ropovod Družba odstránila jedna z európskych bánk, ktorá sa v piatok rozhodla spracovať platbu za tranzit ruskej ropy cez Ukrajinu. Platba pôvodne neprešla na Ukrajinu s tým, že ide o porušenie sankcií proti Rusku.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Pre chybu bankového úradníka bolo Slovensko na päť dní odrezané od ruskej ropy

Ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť podľa agentúry RIA Novosti, na ktorú sa odvolávajú Novinky.cz, v priebehu piatka uviedol, že banka dostala platbu za tranzit do Česka, čo neskôr potvrdila aj Ukrajina.

Podľa agentúry Reuters platbu odblokovala holandská banka ING.

Dodávky na Slovensko a Maďarsko sa obnovili v stredu vďaka tomu, že poplatky za Rusko uhradila slovenská rafinéria Slovnaft a jej maďarský vlastník MOL.

20:39 Dvoch mŕtvych a 13 zranených civilistov a dve desiatky poškodených budov si vyžiadalo ruské ostreľovanie Kramatorska na východe Ukrajiny, uviedla miestna radnica. Po ruskom ostreľovaní Záporožia na juhu krajiny sa zatiaľ vie o jednej zranenej žene, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na oblastnú správu.

Nepokojnú noc zažil aj okupovaný Cherson na juhu Ukrajiny, kde sa v noci zatýkalo a prebiehali domové prehliadky, oznámil zástupca šéfa miestnej správy Jurij Sobolevskyj.

"Noc v Chersonskej oblasti bola nepokojná. Okrem leteckého poplachu a správ o explóziách v oblasti Novej Kachovky sú v samotnom Chersone informácie, že Orkovia (Rusi) opäť vykonali sériu nočných prehliadok a zatýkania. Všetko v najlepších tradíciách 30. rokov v Sovietskom zväze. Desivejšie ako zvuk lietadiel je pre ľudí hluk motora vojenského Uralu, nadávky s ruským prízvukom na vlastnom dvore a úvahy, pre koho prišli tentoraz,“ napísal Sobolevskyj.

19:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteri oznámil, že absolvoval telefonát s pápežom Františkom, ktorého informoval o ruských vojnových zločinoch na Ukrajine.

„Sme pápežovi vďační za modlitby za Ukrajinu. Náš národ potrebuje podporu od svetových duchovných lídrov, ktorí musia svetu hovoriť pravdu o hrôzach, ktoré agresor pácha na Ukrajine,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajina, Rusko, Charkov, vojna na Ukrajine Čítajte viac Ukrajinka z Charkiva: Vojnové zločiny sa množia. Opäť sme ruským terčom

19:05 Na okupovaných ukrajinských územiach sa v priebehu augusta zrejme začnú súdne procesy s ukrajinskými vojnovými zajatcami. Prvé procesy sa očakávajú v Mariupole na Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta, povedal starosta mesta Vadym Bojčenko. Informuje americká spravodajská stanica CNN.

„Okupanti pretvárajú budovu filharmónie v Mariupole – túto perlu mesta, kde sa konajú iba slávnostné podujatia – na dejisko súdnych procesov s našimi vojnovými zajatcami a civilistami,“ vyhlásil Bojčenko.

Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky taktiež naznačili, že procesy so zajatcami sa začnú čoskoro.

„Dátum začiatku tribunálu s ukrajinskými vojakmi a militantmi bude stanovený po ukončení rozsiahleho vyšetrovania,“ povedal pred niekoľkými dňami v ruskej televízii najvyšší predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

Oznámil tiež, že separatisti posilnili protivzdušnú obranu v oblasti, kde držia zajatcov.

17:52 Na ruskej leteckej základni Novofedorivka na anektovanom Kryme v utorok „takmer určite“ vybuchli zrejme až štyri nekryté muničné sklady. Podľa britského denníka The Guardian to uviedlo ministerstvo obrany v Londýne s tým, že príčina výbuchov je naďalej neznáma.

Pri výbuchoch bolo zničených alebo výrazne poškodených najmenej päť útočných lietadiel Su-24 a tri stíhačky Su-30. Samotné letisko je však zrejme schopné prevádzky, domnieva sa britské ministerstvo obrany.

VIDEO: Výbuch na Kryme
Video

The Guardian pripomína, že strata ôsmich bojových lietadiel predstavuje iba zlomok celkového počtu strojov, ktoré má Rusko k dispozícii na vedenie vojny na Ukrajine. Avšak letisko pri dedine Novofedorivka, ležiacej blízko mesta Saky na západe Krymského polostrova, používa najmä ruská Čiernomorská flotila, ktorá túto stratu už môže pocítiť, dodáva britský denník.

Úrady na Ruskom anektovanom Kryme oznámili, že pri výbuchoch zahynul jeden civilista. Rusko poprelo stratu lietadiel a taktiež vyhlásilo, že nešlo o útok zo strany ukrajinskej armády. Niektoré západné médiá neskôr informovali s odkazom na nemenované ukrajinské zdroje, že išlo o akciu špeciálnych ukrajinských jednotiek.

16:56 Popredný predstaviteľ Rusmi dosadenej správy v okupovanom ukrajinskom meste Melitopol Oleg Šostak utrpel vážne zranenia v dôsledku útoku sabotéra, ku ktorému došlo v piatok ráno. Informuje o tom TASR na základe správy americkej televízie CNN, ktorá sa odvoláva na starostu mesta Ivana Fedorova.

Fedorov, ktorý je lojálny Ukrajine a nenachádza sa v Melitopole, spresnil, že Šostak je jedným z vedúcich volebného štábu ruskej vládnej strany Jednotné Rusko v meste a šéfom oddelenia propagandy. Melitopol je druhým najväčším mestom prevažne Rusmi okupovanej Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

„Poľovačka na kolaborantov pripravujúcich pseudoreferendum (o pripojení oblasti k Rusku) sa začala,“ napísal Fedorov na sociálnej sieti Telegram. CNN dodala, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Fedorov taktiež uviedol, že centrála Jednotného Ruska v Melitopole pred pár dňami vyletela do vzduchu a zhorel aj dom istej ženy, ktorá kolaborovala s Rusmi na príprave referenda. „Sme vďační stovkám občanov Melitopola, ktorí nás denne informujú o činiteľoch a členoch volebných výborov. Pozornosť venujeme každému takémuto oznámeniu,“ dodal Fedorov.

16:47 Ukrajina navrátila z oblastí bojov telá 522 ukrajinských vojakov, ktorí boli vedení v zoznamoch nezvestných. Podľa serveru Ukrajinska pravda to povedal ombudsman pre otázky nezvestných Oleh Kotenko. Ombudsman spresnil, že telá pochádzajú z oblastí okolo Donecka, Luhansku a Charkova.

„Známy presný počet našich obrancov, ktorých telá sme získali. Podarilo sa nám získať 522 tiel,“ povedal Kotenko. Ukrajina podľa neho usiluje o návrat tiel všetkých svojich padlých vojakov. Ombudsman doplnil, že rozhovory o navrátení tiel s ruskými inváznymi silami nie sú priame, ale sprostredkúva ich Medzinárodný výbor Červeného kríža.

V júli ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Ukrajiny Iryna Vereščuková uviedla, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa podarilo navrátiť telá 400 zosnulých obrancov. (sita)

16:34 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zistila totožnosť ďalšieho ruského vojaka z Čečenska, ktorý spáchal zverstvá v dedine Babynci neďaleko Buče v Kyjevskej oblasti. SBU o tom informovala v piatok na svojom webe.

Ukrajinci identifikovali útočníka ako Anzora Saladieviča Bisajeva. Podľa SBU bol tento veliteľ súčasťou najbližšieho sprievodu čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Začiatkom marca sa v spomenutej dedine spolu s podriadenými vlámal do jedného z miestnych domov a uniesol tínedžera. Chlapca mučili a požadovali od neho, aby prezradil informácie o pozíciách ukrajinských vojakov.

Po oslobodení Kyjevskej oblasti utiekol Bisajev na územie Ruska, kde sa dodnes skrýva. V Kyjevskej oblasti dosiaľ objavili viac ako 1300 tiel civilistov, ktorí zomreli rukami ruských okupantov. (sita)

16:20 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo svojom komentári o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni nepriamo pohrozil západným krajinám útokom na ich elektrárne.

Ukrajina Záporožie elektráreň Čítajte viac V jadrových elektrárňach po Európe sa môžu stať nehody, vyhráža sa Medvedev

15:34 V Rusmi okupovanom meste Starobiľsk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny bol terčom bombového útoku miestny kolaborant. Ako na Telegrame uviedol regionálny šéf vojenskej správy v Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, jeho auto „vyhodili do vzduchu“.

Incident sa udial vo štvrtok. Nemenovaný kolaborant momentálne leží vo vážnom stave v nemocnici. Hajdaj poznamenal, že s Rusmi spolupracoval od roku 2014, a dodal, že partizáni v Luhanskej oblasti „fungujú perfektne“.

Týždeň predtým podľa Hajdaja partizáni strieľali v Bilovodsku na auto s miestnymi kolaborantmi. Dvaja z nich prišli o život. (sita)

15:15 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 43 200 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 1849 tankov, 4108 bojových obrnených vozidiel, 3021 vozidiel a palivových nádrží, 975 delostreleckých systémov, 261 odpaľovacích raketových systémov, 136 systémov protivzdušnej obrany, 193 vrtuľníkov, 233 lietadiel, 778 dronov, 185 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 90 kusov špeciálnej techniky.

Počas štvrtka zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v oblasti okolo mesta Doneck, uviedol ukrajinský generálny štáb. (sita)

14:46 Lotyšsko a Estónsko opúšťajú Čínou podporované zoskupenie, ktorého cieľom je posilňovanie vzťahov s východoeurópskymi krajinami. Tallin a Riga takto reagujú na posilňovanie čínskych vzťahov s Ruskom. Peking odmieta kritizovať Rusko za inváziu na Ukrajinu a odsudzuje tiež hospodárske sankcie voči Moskve.

„Vzhľadom na súčasné priority lotyšskej zahraničnej a obchodnej politiky sa Lotyšsko rozhodlo ukončiť svoju účasť v zoskupení,“ uviedlo vo štvrtok lotyšské ministerstvo zahraničných vecí. Riga sa však podľa vyhlásenia ministerstva bude aj naďalej usilovať o „konštruktívne a pragmatické“ vzťahy s Čínou na bilaterálnej úrovni a aj v rámci spolupráce medzi krajinami EÚ a Čínou. Podobné vyhlásenie zverejnil aj Tallin. (tasr/ap)

14:05 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov oznámil, že z Veľkej Británie prišli do krajiny salvové raketomety M20 MLRS. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter sa poďakoval šéfovi britského rezortu obrany Benovi Wallaceovi a britskému ľudu za dodanie tohto daru. „Vaša podpora je ohromná a pre Ukrajinu veľmi dôležitá,“ napísal Reznikov.

13:20 Mesto Nikopol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré leží na opačnom brehu rieky Dnipro ako Zaporožžská jadrová elektráreň, sa v noci na piatok opäť stalo terčom ruského raketového útoku. Šéf regionálnej vojenskej správy Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko uviedol, že ruská armáda ostreľovala dva okresy mesta raketometmi Grad a delostrelectvom. Do 40 rakiet dopadlo na neďaleké mesto Marhanec, pričom traja ľudia utrpeli zranenia. Informuje o tom portál cnn.com.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi upozornil, že časti elektrárne vyradili nedávne útoky, čím vzniklo riziko úniku rádioaktivity. „Akákoľvek vojenská činnosť ohrozujúca jadrovú bezpečnosť sa musí okamžite zastaviť,“ uviedol Grossi. „Tieto vojenské akcie v blízkosti takej veľkej jadrovej elektrárne by mohli viesť k veľmi vážnym následkom,“ vyhlásil. (sita)

12:13 Ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov uviedol, že invázne jednotky zaznamenali čiastočný úspech v útoku v smere na obce Horlivka a Zajceve na východe krajiny. Na ďalších miestach podľa neho naopak neuspeli a stiahli sa. „Boje pokračujú pri obci Pisky,“ uviedlo okrem iného velenie ukrajinskej armády.

Agentúra Unian pri dnešnej zvodke ukrajinskej armády poznamenala, že jedným z najťažších úsekov frontu zostáva okolie Bachmutu. „Nepriateľ útočí z tankov, delostrelecky a letecky,“ píše tlačová agentúra. (čtk)

11:47 Nedávne explózie na leteckej základni Saky na okupovanom polostrove Krym výrazne oslabili schopnosti letectva ruskej Čiernomorskej flotily. K takémuto záveru dochádza vo svojej najnovšej analýze ohľadom ruskej invázie na Ukrajine britské ministerstvo obrany.

Ruským vojenským letiskom Saky pri Novofedorivke na Kryme v utorok otriasla séria explózií. Príčiny explózie nie sú celkom vyjasnené. „Avšak veľké hubovité mraky viditeľné na videu očitých svedkov pochádzali takmer určite z detonácie až štyroch nekrytých skladísk munície,“ píše britský rezort obrany.

Pri explóziách podľa neho bolo takmer určite zničených alebo vážne poškodených najmenej päť stíhacích bombardérov Su-24 a tri lietadlá Su-30. Napriek poškodeniu letiska pravdepodobne zostáva prevádzkyschopné, domnievajú sa Briti. (čtk)

10:16 Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo vo štvrtok na vstupe na Slovensko 3 104 osôb. Z toho bolo 767 mužov, 1 675 žien a 662 detí. O dočasné útočisko požiadalo 130 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3 117 osôb. Informovala o tom Ministerstvo vnútra SR.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu 24. februára prekročilo takmer 690-tisíc osôb, udelených bolo spolu 89 250 dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali doteraz viac ako 448-tisíc osôb.

09:58 Ďalšie dve lode exportujúce potraviny podľa tureckého ministerstva obrany vyplávali z ukrajinských prístavov. Ide o loď s nákladom 60 150 ton kukurice smerujúcu do Iránu a plavidlo s 3 050 tonami pšenice smerujúce do Turecka. Celkový počet lodí, ktoré vyplávali na základe dohody sprostredkovanej Organizáciou Spojených národov, tak stúpol na 14, pričom je medzi nimi aj prvá loď prepravujúca pšenicu. Informuje o tom britský web the Guardian.

V priebehu piatka majú naložiť aj obilie na loď, ktorá sa chystá do Etiópie. „Vďaka Čiernomorskej iniciatíve sme pripravení naložiť viac ako 23-tisíc ton obilia a vyviezť ho do Etiópie," napísal na mikroblogovacej sieti Twitter ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. (sita)

9:31 Na ukrajinský Charkov dopadlo v noci päť ruských rakiet, informoval starosta Ihor Terechov. Nepokojnú noc zažil aj Cherson, kde sa v noci zatýkalo a prebiehali domové prehliadky, oznámil zástupca šéfa miestnej správy Jurij Sobolevskyj.

"Noc v Chersonskej oblasti bola nepokojná. Okrem leteckého poplachu a správ o explóziách v oblasti Novej Kachovky sú v samotnom Chersone informácie, že Rusi opäť vykonali sériu nočných prehliadok a zadržania. Všetko v najlepších tradíciách 30. rokov v Sovietskom zväze. Desivejší ako zvuk lietadiel je pre ľudí hluk motora vojenského Uralu, nadávky s ruským prízvukom na vlastnom dvore a úvahy, pre koho prišli tentoraz, "napísal Sobolevskyj.

Ruské sily ostreľovali aj dva okresy v Dnepropetrovskej oblasti. Blízko Nikipola dopadlo 40 rakiet, traja ľudia vrátane 12-ročného chlapca boli zranení. Informoval o tom šéf oblasti Valentín Rezničenýko. (čtk)

8:00 Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vo štvrtok prisľúbil, že Moskva umožní expertom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) prístup k Záporožskej jadrovej elektrárni. Zariadenie by podľa neho mohli navštíviť ešte v auguste. Nebenzia to uviedol na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku.

„Sme pripravení poskytnúť všetku možnú pomoc pri riešení organizačných záležitostí,“ povedal Nebenzia. Po zasadnutí taktiež ocenil, že žiadny z 15 členov BR OSN neobvinil Moskvu z útokov na túto elektráreň.

Nebenzia povedal, že „zločinecké útoky Kyjeva na jadrovú infraštruktúru tlačia svet na pokraj jadrovej katastrofy“. Ruský veľvyslanec obvinil ukrajinské ozbrojené sily z ostreľovania zariadenia v meste Enerhodar ťažkým delostrelectvom a raketovými systémami. Zároveň vyzval všetky štáty, ktoré podporujú Kyjev, aby svojich ukrajinských partnerov „udržali pod kontrolou a prinútili ich okamžite zastaviť útoky“ na Záporožskú elektráreň. (dpa, ap, tasr)

7:44 Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na ukončenie bojov v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. Zároveň vyzval na vytvorenie demilitarizovanej zóny v oblasti.

Záporožská jadrová elektráreň Čítajte viac OSN vyzvala na vytvorenie demilitarizovanej zóny pri Záporožskej jadrovej elektrárni

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval predstaviteľov Ukrajiny, aby verejne nehovorili o vojenských taktikách Kyjeva. Vynášanie takýchto informácií je podľa neho „úprimne nezodpovedné“. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Vojna rozhodne nie je časom na namyslenosť a hlasné vyhlásenia. Čím menej podrobností o našich obranných plánoch prezradíte, tým lepšie to bude pre ich realizáciu,“ povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videopríhovore.

Dodal, že ak chcú ukrajinskí predstavitelia zabezpečiť víťazstvo pre Ukrajinu, mali by si byť vedomí svojej zodpovednosti za každé slovo, ktoré povedia o vojenských taktikách Kyjeva.

Po tohtotýždňovej sérii výbuchov na Kryme, pri ktorých bola vážne poškodená ruská letecká základňa, povedali nemenovaní ukrajinskí predstavitelia pre americké denníky The New York Times a The Washington Post, že za predmetné útoky je zodpovedný Kyjev. Ukrajinská armáda sa však k zodpovednosti za tieto explózie neprihlásila.

Zelenskyj uviedol, že svoju výzvu adresuje najmä štátnym a vojenským predstaviteľom, ale aj ľuďom, ktorí komentujú udalosti na fronte.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Malyarová povedala, že bezpečnostné služby začali vyšetrovanie jedného z prípadov, keď predstavitelia Ukrajiny hovorili o vojenských taktikách s novinármi. „Takýto únik narúša plány ukrajinských ozbrojených síl, pretože nepriateľ prispôsobuje svoje akcie a používa tieto informácie proti nám,“ napísala v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

5:55 Ruský minister vnútra Vladimir Kolokolcev sa stretol vo štvrtok s predstaviteľmi proruských separatistov vo východoukrajinskom regióne Donbas. Uviedol to podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v príspevku na sociálnej sieti Telegram. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo v meste Luhansk, sa zúčastnil okrem Kolokolceva aj bývalý ruský premiér Sergej Kirijenko, napísal Medvedev.

Predstavitelia Kremľa hovorili s proruskými separatistami o rekonštrukcii zničenej infraštruktúry a zosúladení zákonov dvoch samozvaných proruských republík – Doneckej a Luhanskej – s ruskou legislatívou.

Ruské ozbrojené sily sa v súčasnosti snažia dobyť celé územie Donbasu, ktoré pozostáva z Luhanskej a Doneckej oblasti. V tejto oblasti žije prevažne rusky hovoriace obyvateľstvo, vysvetľuje DPA.

Časti Donbasu kontrolujú proruskí separatisti od roku 2014. Odborníci sa domnievajú, že Moskva tam má vojenskú, politickú a ekonomickú kontrolu, píše DPA.

384 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine