Súd vo Francúzsku vyšetruje daňové úniky pri nákupe víl Babišom

Francúzsky Súd pre vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti (PNF) začal predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z prania špinavých peňazí a daňových únikov v súvislosti s nákupom nehnuteľností českým expremiérom Andrejom Babišom vo Francúzsku, uviedol v piatok denník Le Monde.

12.08.2022 10:49 , aktualizované: 11:49
babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (14)

PNF podľa zistení novinárov skúma podmienky nadobudnutia vily v Mougins na juhu Francúzska a vyšetrovanie začal vo februári.

Babišovým majetkom sa francúzske médiá začali zaoberať vlani na jeseň po úniku dôverných dokumentov, tzv. Pandora Papers. Novinári vtedy zistili, že mnoho šéfov štátov a vlád skrýva svoj majetok za nastrčenými spoločnosťami v daňových rajoch. Podľa dnešného článku Le Monde kvôli Pandora Papers neuspel Babiš v minuloročných parlamentných voľbách a prišiel o post ministerského predsedu.

PNF zveril vyšetrovanie Ústrednému úradu pre boj proti korupcii a finančným a daňovým deliktom (OCLCIFF), píše Le Monde. Tento úrad skúma podmienky, za ktorých Babiš nadobudol honosné panstvo s rozľahlými pozemkami v Mougins (v departemente Alpes-Maritimes) ďalej vo vnútrozemí od mesta Cannes.

Babiš: Všetky nákupy nehnuteľností sa uskutočnili v súlade so zákonmi

Bývalý český premiér vo vyjadrení pre ČTK v piatok zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že všetky nákupy nehnuteľností vo Francúzsku sa uskutočnili v súlade so zákonmi. „Ja môžem len znova zopakovať, že všetky nákupy nehnuteľností prebehli v súlade so zákonmi. Detaily nepoznám, vašu informáciu mám len z médií,“ uviedol Andrej Babiš.

babiš Čítajte viac Babiš v Pandora Papers. Premiér priznal únik do daňového raja

Babiš podľa denníka Le Monde v septembri 2009 nakupoval prostredníctvom reťazca offshorových spoločností. Dve nehnuteľnosti vrátane honosnej vily s trojhektárovým pozemkom podľa denníka kúpila spoločnosť so sídlom v Monaku; tú vlastní offshorová spoločnosť zo Spojených štátov. Nehnuteľnosti vyšli na 14 miliónov eur (340,8 milióna českých korún).

V kúpnej zmluve, do ktorej nahliadol Le Monde, sa uvádza, že táto suma bola „zaplatená v hotovosti“, čo možno chápať aj ako bežný prevod. Dokumenty z Pandora Papers však uvádzajú, že Babišova americká spoločnosť použila na financovanie nákupu domov v Mougins pôžičku 15 miliónov eur od offshorovej spoločnosti registrovanej na Britských Panenských ostrovoch. Oficiálne francúzske dokumenty ale túto pôžičku nespomínajú, upozorňuje denník.

Vyšetrovatelia sa podľa Le Monde budú musieť pokúsiť pochopiť účel tejto dohody a zistiť, prečo je Babiš vlastníkom tak úverovej spoločnosti, ako aj štruktúry, ktorá si peniaze požičala. Vyšetrovanie bude komplikované, pretože popisované udalosti sú niekoľko rokov staré a mohli by byť premlčané.

Podľa medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) poslal Babiš na nákup nehnuteľností na francúzskej Riviére cez svoje offshorové firmy zhruba 380 miliónov korún. V dokumentoch súvisiacich s kauzou podľa webu Investigace.cz neuviedol, že vlastní akcie offshorových firiem. Expremiér už skôr v súvislosti s kauzou odmietol, že by sa dopustil čohokoľvek nelegálneho. Tvrdil, že pred rokmi poskytol pôžičku, ktorá bola riadne zdanená, a že pri nákupe postupoval podľa odporúčaní realitnej kancelárie.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Andrej Babiš #pranie špinavých peňazí #daňový únik #Le Monde #Pandora Papers