172. deň: Kyjev pôjde po krku Rusom, ktorí ostreľujú jadrovú elektráreň

Ukrajinské špeciálne sily sa zamerajú na ruských vojakov, ktorí majú jadrovú elektráreň ako štít alebo na ňu strieľajú, varoval ruskú armádu prezident Volodymyr Zelenskyj.

14.08.2022 07:45 , aktualizované: 21:57
Kramatorsk, vojna na Ukrajine Foto: ,
Valentyna Kondratievová (75) v sobotu 13. augusta 2022 vchádza do svojho poškodeného domu, v ktorom utrpela zranenia pri ruskom raketovom útoku v Kramatorsku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
debata (615)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 172. deň

VIDEO: Ukrajinský minister obrany má odkaz pre Slovákov.

Video

21:57 Loď s nákladom 23-tisíc ton obilia vyplávala v nedeľu z prístavu v ukrajinskej Odeskej oblasti. Smeruje do Etiópie v rámci potravinového programu OSN. Loď Brave Commander plaviaca sa pod vlajkou Libérie opustila prístav v meste Južne, ktoré sa nachádza východne od Odesy, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko.

Plavidlo smeruje do Džibutska, kde obilie vyložia a prevezú do Etiópie – v rámci iniciatívy Svetového potravinového programu. Ide o prvú takúto dodávku obilia v vrámci programu na pomoc krajinám, ktoré čelia hladomoru.

Rusko a Ukrajina podpísali 22. júla v Istanbule dohodu sprostredkovanú Tureckom a OSN, ktorá umožňuje vývoz obilia z ukrajinských prístavov v Čiernom mori, pripomína AP. Tento vývoz predtým nebol možný pre ruskú blokádu. Etiópia je jednou z piatich krajín sveta, ktorú OSN považuje za rizikovú v spojitosti s hladomorom. (tasr, ap)

21:13 Desiatky krajín i Európska únia v nedeľu žiadali okamžité stiahnutie ruských vojakov zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. „Rozmiestnenie ruského vojenského personálu a zbraní pri jadrovom zariadení je neprijateľné a neberie do úvahy ochranu, bezpečnosť a zásady bezpečnosti, k dodržiavaniu ktorých sa zaviazali všetci členovia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE),“ uviedli tieto krajiny v spoločnom vyhlásení.

„Vyzývame Ruskú federáciu, aby okamžite stiahla svoje vojenské sily a všetok neoprávnený personál zo Záporožskej jadrovej elektrárne, jej bezprostrednej blízkosti a celého územia Ukrajiny,“ uvádzajú EÚ, Austrália, Británia, Japonsko, Nový Zéland, Nórsko, USA a ďalšie krajiny. Cieľom má byť umožniť prevádzkovateľovi elektrárne a ukrajinským úradom pokračovať vo vykonávaní svojich povinností „v rámci medzinárodne uznaných hraníc Ukrajiny“.

Stiahnutie ruských vojsk podľa vyhlásenia takisto umožní expertom MAAE prehliadku elektrárne súlade s požiadavkami na bezpečnosť. Záporožská atómová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily ju obsadili ešte v marci. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania tejto elektrárne, ktoré v uplynulých dňoch poškodilo niektoré jej objekty a musel byť vypnutý jeden z reaktorov. (tasr, dpa)

20:52 Riziko katastrofy v Záporožskej jadrovej elektrárni v meste Enerhodar, ktorú okupujú ruské ozbrojené sily, sa každým dňom zvyšuje. V nedeľu to uviedol starosta Enerhodaru Dmytro Orlov. „To, čo sa tam deje, je vyslovene jadrový terorizmus a môže sa kedykoľvek nepredvídateľne skončiť. Riziká sa zvyšujú každým dňom,“ povedal Orlov.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily ju obsadili ešte v marci. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania tejto elektrárne, ktoré v uplynulých dňoch poškodilo niektoré jej objekty a musel byť vypnutý jeden z reaktorov.

„Situácia je nebezpečná a najväčšie obavy vyvoláva skutočnosť, že neexistuje proces deeskalácie,“ dodal Orlov. Ukrajina obvinila Rusko, že v komplexe elektrárne umiestňuje svojich vojakov a zbrane, podniká útoky a využíva ju ako štít pred opätovaním paľby.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že Moskva využíva Záporožskú elektráreň na „extrémne cynické zastrašovanie ľudí“. (afp, tasr)

18:38 Ľudia vo východoukrajinskom meste Rubižne začali s exhumáciou tiel, ktoré boli počas vrcholiacich bojov proti ruským inváznym vojskám narýchlo pochované na dvoroch domov. Teraz chcú Ukrajinci mŕtvych dôstojne uložiť na večný odpočinok.

Rubižne patrí do ukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorú ruské ozbrojené sily úplne ovládli začiatkom júla, vyše štyri mesiace po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. Muži v piatok lopatami odhadzovali piesčitú pôdu pred poškodeným blokom bytových domov v Rubižne, meste s 50-tisíc obyvateľmi.

Lilia Ai-Talatiniová (48) sledovala, ako pracovníci sťahujú plachtu prikrývajúcu jej matku, ktorú pochovali v chvate po útokoch – tie sa tam začali v marci a rozdelili mesto na dve časti. Ai-Talatiniová povedala, že boje jej vtedy desať dní bránili dostať sa do bytu rodičov. „Matka už umierala… ruky mala modré, pleť sinavú, pod očami kruhy. Na druhý deň sa matka pominula,“ uviedla žena.

S manželom nemali lopaty, a preto, keď strely odleteli, museli telo odtiahnuť do otvorenej priekopy na pozemku. „Teraz ju dáme na cintorín, máme tam hrobové miesto,“ dodala dcéra.

Pátranie po telách koordinuje separatistická, Ruskom podporovaná samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) na východe Ukrajiny. Predstaviteľka LĽR Anna Sorokinová povedala, že vytvorený tím pracuje v Rubižne už desať dní a exhumoval 104 pozostatkov ľu­dí.

„Je jasné, že u mŕtvych prevažujú zranenia spôsobené črepinami striel, ale majú aj poranenia po guľkách,“ uviedla a odhadla, že celkovo je v meste 500 neoficiálnych hrobov. V blízkom okolí vážne poškodeného bytového domu bolo vykopaných celkovo šesť tiel a umiestnených do dodávky, potom ich prehliadnu špecialisti.

Súdny znalec z juhoruskej Rostovskej oblasti Boris Kovaľov (44) informoval, že vzorky genetického materiálu budú uskladnené a neskôr pomôžu pri určovaní totožnosti neznámych mŕtvol. (tasr, reuters)

18:30 Ruský diplomat vyzval Ukrajinu, aby poskytla bezpečnostné záruky a umožnila medzinárodným expertom navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá čelí ostreľovaniu.

„Je dôležité, aby Ukrajinci prestali s ostreľovaním elektrárne a poskytli členom misie bezpečnostné záruky,“ povedal Michail Uľjanov, ruský diplomat a stály predstaviteľ Ruska pre medzinárodné organizácie vo Viedni, ktorého vyjadrenia zaznamenali ruské médiá. Elektráreň by mala podľa jeho slov navštíviť misia z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú z niekoľkých kôl ostreľovania tejto jadrovej elektrárne, ktoré vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy a viedlo vo štvrtok k mimoriadnemu zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN. Ruské sily v nedeľu raketami ostreľovali Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajine, kde o život prišla najmenej jedna osoba, píše AP s odvolaním sa na ukrajinské záchranné zložky. (tasr, ap)

11:54 Poľsko zvažuje, že po vzore Estónska a Lotyšska obmedzí vydávanie víz ruským občanom. Podporuje tiež, aby Európska únia pre vojnu na Ukrajine uvalila ďalšie sankcie na Rusko. „Poľsko pracuje na koncepcii, ktorá umožní nevydávať víza Rusom,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Piotr Wawrzyk v nedeľu pre agentúru PAP. Rozhodnutie podľa neho padne v najbližších týždňoch.

K novým opatreniam EÚ voči Rusku by podľa Wawrzyka mohlo patriť pozastavenie platnosti zmluvy o zjednodušenom vydávaní víz pre ruských občanov. „Proti tomu sú však veľké členské štáty vrátane Nemecka, Francúzska a Holandska,“ povedal Wawrzyk. Dodal, že Poľsko rokuje s ostatnými členskými krajinami a zistilo, že okrem troch pobaltských štátov sa s jeho názorom stotožňujú aj Slovensko a Česko. Nemecko a tiež Európska komisia odmietajú zastavenie vydávania turistických víz pre Rusov.

Estónska vláda v uplynulom týždni rozhodla, že ruskí občania nebudú môcť od 18. augusta vstupovať do krajiny so schengenskými vízami vydanými Estónskom. Výnimkou budú Rusi, ktorí žijú v Estónsku alebo idú navštíviť príbuzných. Vstupovať do krajiny budú môcť aj ruskí občania s vízami vystavenými inými členskými štátmi EÚ.

Lotyšsko zastavilo vydávanie víz Rusom na neurčitý čas. Lotyšské veľvyslanectvo v Moskve prijíma žiadosti o víza len od ruských občanov, ktorí sa chcú zúčastniť na pohrebe blízkeho príbuzného v Lotyšsku. (dpa, pap, tasr)

10:50 Prioritou Ruska počas ofenzívy na Ukrajine bola v uplynulom týždni pravdepodobne reorganizácia vojenských jednotiek s cieľom upevniť pozície na juhu krajiny. V Donbase na východe však proruské sily pokračovali v pokusoch o útoky severne od mesta Doneck. V pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to v nedeľu uviedlo britské ministerstvo obrany.

Mimoriadne ťažké boje prebiehali v oblasti dediny Pisky neďaleko doneckého letiska, ktorá je na frontovej línii už od roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypuklo separatistické povstanie. O túto obec sa podľa britského vojenského spravodajstva zrejme naďalej bojuje a cieľom ruského útoku je pravdepodobne získať kontrolu nad diaľnicou M04, ktorá je hlavým prístupom do Donecka zo západu.

Ukrajinská armáda v sobotu uviedla, že v obci Pisky v Doneckej oblasti pokračujú tvrdé boje. Reagovala na tvrdenie ruského ministerstva obrany, podľa ktorého túto dedinu úplne obsadili ruské ozbrojené sily. (reuters, tasr)

10:47 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu na Slovensko 3 693 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 764 mužov, 2 095 žien a 834 detí, informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

O dočasné útočisko požiadalo osem žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za sobotu 4001 osôb. „Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo deväť policajtov, 12 hasičov, 68 colníkov, 82 vojakov, sedem dobrovoľníkov a sedem zamestnancov migračného úradu,“ priblížila hovorkyňa.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od začiatku vojny na Ukrajine (24. 2.), je 696 034. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 89 383. Počet ľudí, ktorí odišli zo Slovenska na Ukrajinu od vypuknutia vojny, je 455 889. (tasr)

7:45 Ukrajina si zoberie na mušku ruských vojakov, ktorí ostreľujú okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň alebo ju využívajú ako základňu, odkiaľ strieľajú na svoje ciele. Povedal to v sobotu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z ostreľovania najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. „Každý ruský vojak, ktorý buď strieľa na elektráreň, alebo strieľa s využitím elektrárne ako štítu, musí pochopiť, že sa stáva zvláštnym terčom pre našich spravodajcov, pre naše špeciálne sily, pre našu armádu,“ povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore.

Ukrajinský prezident zopakoval tvrdenie, že Rusko zneužíva elektrárne na jadrové vydieranie. Ukrajinskí vojenskí spravodajcovia predtým varovali pred novými ruskými „provokáciami“ okolo elektrárne.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v sobotu obvinil Rusko z ostreľovania tej časti jadrovej elektrárne, v ktorej sa vyrába elektrina pre juh Ukrajiny.

© Autorské práva vyhradené

615 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine