Škótky budú mať od budúceho týždňa menštruačné potreby zadarmo

Všetky škótske ženy budú mať od budúceho týždňa vložky a tampóny zadarmo. Nový zákon, ktorý nadobúda platnosť v pondelok, si kladie za cieľ bojovať proti takzvanej menštruačnej chudobe, keď si ženy nemôžu dovoliť kúpiť každý mesiac hygienické pomôcky. Takýto zákon je vo svojom meradle prvý na svete.

14.08.2022 12:52
Škótsko Foto: ,
Ilustračné foto
debata (48)

Príslušný zákon schválil v roku 2020 jednomyseľne škótsky parlament. Menštruačné pomôcky podľa neho budú musieť poskytovať miestne úrady, školy a univerzity. S vyhľadaním najbližšieho distribučného miesta bude slúžiť špeciálna aplikácia pre mobilné telefóny PickMyPeriod.

„Poskytovanie prístupu k bezplatnej hygienickej ochrane je zásadné z hľadiska rovnosti a dôstojnosti,“ uviedla v tlačovej správe škótska ministerka pre sociálnu spravodlivosť Shona Robisonová. „Ešte dôležitejšie je to v čase, keď ľudia musia robiť ťažké rozhodnutia kvôli kríze životných nákladov,“ dodala.

Miera inflácie v Británii sa blíži k desiatim percentám, prudko rastúce účty za energie dopadajú najhoršie na najchudobnejšie obyvateľstvo.

Podľa prieskumu z mája 2019 medzi tisíc dospievajúcimi dievčatami v Spojenom kráľovstve vynechala viac ako polovica dospievajúcich dievčat (52 percent) kvôli pravidelnému mesačnému krvácaniu školu. Bezplatné hygienické pomôcky ponúkajú študentkám aj francúzske školy alebo školy na Novom Zélande.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #menštruačné pomôcky