Ekvádorský prezident vyhlásil po výbuchu v Guayaquile výnimočný stav

Po nedeľňajšom výbuchu v prístavnom meste Guayaquil, pri ktorom prišlo o život najmenej päť ľudí a 16 bolo zranených, tam ekvádorský prezident Guillermo Lasso vyhlásil 30-dňový výnimočný stav. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

15.08.2022 06:46
Guayaquil Ekvádor výbuch Foto: ,
Polícia na mieste po výbuchu v ekvádorskom meste Guayaquil, pri ktorom prišlo o život najmenej päť ľudí a 16 bolo zranených.
debata

„Nedovolíme organizovanému zločinu, aby ovládol krajinu,“ napísal Lasso na Twitteri. Dodal, že na obnovenie kontroly nad mestom budú nasadené všetky bezpečnostné zložky.

Výbuch, ktorý vláda pripisuje organizovanému zločinu, zničil aj osem domov a dve vozidlá. Podľa denníka El Universo bolo predtým počuť streľbu.

Minister vnútra Patricio Carrillo uviedol, že päť mŕtvych bolo identifikovaných a nikto z nich nemá záznam v registri trestov. Explóziu pripísal „žoldnierom organizovaného zločinu“, ktorí sa podieľajú na nezákonnom obchodovaní s drogami. „Je to vyhlásenie vojny štátu,“ konštatoval Carrillo na Twitteri.

Neskôr na tlačovej konferencii povedal, že útok bol zameraný na miestneho obyvateľa s prezývkou Cucaracha (Šváb). Tento a ďalší muž s prezývkou Júnior sú údajne napojení na zločinecký gang Los Tiguerones.

Prezident Lasso vyhlásil v apríli z dôvodu narastajúceho násilia výnimočný stav v provincii Guayas, ktorej je Guayaquil hlavným mestom. Už predtým sa objavili správy o výbuchoch mimo väznice a telefonátoch o uložení bômb v budovách súdov. Vlani v septembri zahynulo pri krvavých bojoch gangov vo väznici neďaleko Guayaquilu 118 ľudí. Od februára 2021 si takéto násilie vyžiadalo najmenej 400 obetí.

Väznice v Ekvádore, podobne ako v iných krajinách Latinskej Ameriky, sú preplnené. Mnohé z nich ovládajú gangy a uväznení šéfovia zločineckých organizácií ich riadia odtiaľ.

Podľa najnovších údajov Organizácie Spojených národov pochádzalo 6,5 percenta všetkého zhabaného kokaínu na svete v roku 2020 z Ekvádora, ktorý má necelých 18 miliónov obyvateľov. Na 100 000 ľudí tam minulý rok pripadlo 14 vrážd, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s rokom 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Ekvádor #organizovaný zločin #gangy