Čína uvalila sankcie na sedem taiwanských činiteľov

Čína uvalila sankcie na sedem taiwanských činiteľov vrátane diplomatickej zástupkyne v Spojených štátoch. Chce ich tým potrestať za údajnú podporu nezávislosti Taiwanu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske štátne médiá. Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí sankcie odsúdilo a označilo ich za zastrašovanie.

16.08.2022 06:53 , aktualizované: 07:49
Taiwan Čína USA Foto:
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen (uprostred) pózuje s členmi amerického Kongresu počas stretnutia v Tchaj-peji 15. augusta 2022.
debata (1)

Sankcie prichádzajú po tom, ako na začiatku augusta navštívila Taiwan predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Podľa Číny, ktorá považuje demokraticky spravovaný Taiwan za neoddeliteľnú súčasť svojho územia, krok vyslal zlý signál taiwanským politickým silám usilujúcim o nezávislosť ostrova.

Medzi osobami, na ktoré čínsky úrad pre záležitosti Taiwanu uvalil sankcie, je novošéfka diplomatického zastúpenia Taiwanu v Spojených štátoch Siao Mej-čchin, predseda taiwanskej Rady národnej bezpečnosti či politici z vládnucej Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Podľa Pekingu osoby na sankčnom zozname „úmyselne zvýšili napätie v Taiwanskom prielive a ľahkomyseľne podkopali stabilitu a mier v regióne“.

Taiwan nové sankcie odmietol, podľa neho Peking nemôže zasahovať do jeho demokratického zriadenia. „Nemôžeme akceptovať hrozby a vyhrážky autoritárskych a totalitných režimov,“ uviedla hovorkyňa taiwanského ministerstva zahraničia.

Už skôr zaradila Čína na svoj sankčný zoznam taiwanského premiéra Su Čen-čchanga či ministra zahraničia Josepha Wua. Sankcionované osoby nesmú navštíviť Čínu, Hongkong ani Macao. S nimi spriaznené firmy a investori nebudú môcť v Číne podnikať.

Taiwan Čína cvičenie Čítajte viac Čína spustila neohlásené vojenské cvičenia v okolí Taiwanu počas návštevy americkej delegácie
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #sankcie #Taiwan