USA a Taiwan chcú prehĺbiť obchodnú spoluprácu, Čína je "rozhodne proti"

Taiwan a Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že začiatkom jesene odštartujú rokovania o prehĺbení obchodnej spolupráce. Týkať sa má viacerých oblastí vrátane poľnohospodárstva, digitálneho obchodu, regulácií a odstránenia obchodných bariér, informoval Úrad predstaviteľa americkej vlády pre obchodnú politiku.

18.08.2022 15:54
Čína / Taiwan / Vojenská loď / Foto: ,
Vojak čínskej armády sa díva cez ďalekohľad, kým v pozadí pláva taiwanská vojenská loď Lan Jang 5. augusta 2022
debata (3)

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí chystané rokovania privítalo ako „príležitosť prehĺbiť hospodársku spoluprácu medzi dvoma krajinami milujúcimi slobodu a možnosť vytvoriť nový model obchodnej spolupráce v Indotichomorí“.

USA a Taiwan dlhodobo pestujú obchodné a investičné vzťahy. Ostrov je napríklad kľúčovým svetovým exportérom polovodičov používaných v mobilných telefónoch, počítačoch či bojových raketách. Avšak najväčším obchodným partnerom Taiwanu ostáva Čína, ktorá ho považuje za súčasť svojho územia a je podľa najnovšieho vyhlásenia „rozhodne proti“ americko-taiwanskej obchodnej dohode.

Washington oficiálne uznáva Taiwan ako súčasť Čínskej ľudovej republiky, avšak udržiava faktické vzťahy aj s Tchaj-pejom a podporuje ostrov v ašpiráciách rozhodovať samostatne o svojej budúcnosti.

Námestník amerického ministra zahraničných vecí pre záležitosti východnej Ázie a Tichomoria Daniel Kritenbrink zdôraznil, že politika USA voči Taiwanu sa v poslednom čase nezmenila. „To, čo sa zmenilo, je rastúci nátlak zo strany Číny,“ vyhlásil. Spojené štáty sú podľa neho pripravené čeliť čínskej agresii „pokojnými, avšak rozhodnými krokmi“ s cieľom zachovať mier a možnosti voľnej plavby v Taiwanskom prielive.

Ed Markey Čítajte viac Na Taiwan dorazila päťčlenná delegácia amerického Kongresu. Aká bude reakcia Číny?

V auguste navštívili Taiwan dve delegácie amerického Kongresu, pričom najostrejší nesúhlas vyjadroval Peking voči ceste predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Išlo o prvú návštevu šéfa snemovne amerického Kongresu na Taiwane za štvrťstoročie.

Pred niekoľkými dňami bola na Taiwane aj delegácia niekoľkých amerických kongresmanov. Čína na obe návštevy reagovala usporiadaním vojenských cvičení okolo ostrova, čím narušila aj lodnú dopravu.

Taiwan odpovedal vojenskými manévrami simulujúcimi obranu pred inváziou. V stredu predstavil svoju najmodernejšiu stíhačku F-16V vybavenú americkými protilodnými strelami a inými raketami.

zväčšiť Taiwanská stíhačka F-16V Foto: SITA/AP, Johnson Lai
Stíhačka / F-16V / Taiwanská stíhačka F-16V
Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Čína bude pri Taiwane napínať svaly. Hrozí ukrajinský scenár?
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan